Ocet má v kuchyni různé využití. Dochutí pokrmy a zakonzervuje nejrůznější suroviny
Ocet už dávno není jen ten klasický tmavý, který máme všichni v kuchyni. Dnes již existuje mnoho druhů octů s různými chutěmi, vůněmi a barvami. V kuchyni má ocet mnoho využití a hraje důležitou roli především jako dochucovadlo a konzervační látka.
Druhy octů
Každý druh octa má své vlastní charakteristiky a využití v kuchyni. Volba závisí na konkrétním receptu a preferencích kuchaře.
-
Bílý/hnědý ocet je jedním z nejběžnějších druhů octů. Má ostrou a kyselou chuť. Používá se často do marinád, salátových zálivek a při konzervaci zeleniny.
-
Jablečný ocet je oblíbený pro svou mírně ovocnou chuť. Používá se v salátových zálivkách, marinádách a má mnoho zdravotních výhod.
-
Rýžový ocet je běžný v asijské kuchyni. Má mírnou chuť a je klíčovým prvkem při přípravě sushi rýže a různých omáček.
-
Vinný ocet může být červený nebo bílý. Je používán při vaření a v kuchařských receptech pro přidání kyselé chuti.
-
Balzamikový ocet je tmavý a sladký. Používá se v italské kuchyni a je vynikající v salátových zálivkách, jako glazura na pečených pokrmech a do dezertů.
Využití v kuchyni
V kuchyni má ocet mnoho využití a hraje důležitou roli v různých směrech. Ocet se používá hlavně jako ochucovadlo různých pokrmů, používá se jako hlavní složka do zeleninových salátů nebo do marinád, někdy se používá i do pečení, kde vykouzlí lehkou texturu, najdeme ho i v asijských omáčkách a v neposlední řadě slouží jako konzervační látka.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Od jednoduchosti k dokonalosti: Jak na perfektní knedlíky s vejci? Lepší chuti prospějí sádlo i krátká parní lázeň
Jak se v kuchyni zbavit zápachu ze smažení? Pomůžou ocet, skořice nebo aviváž!
Kdy sbírat blahodárnou mátu? Ze svěží byliny vyrobíte super limonádu i pikantní čatní