Dančí maso: Poradíme, jak ho zpracovat a na co se nevíce hodí
Daněk původně pochází z oblasti Malé Asie. Odtud byl dovezen do Evropy jako okrasná zvěř a byl chován jen v oborách. Postupem času se ale rozšířil do našich lesů a my si díky tomu můžeme pochutnat na jeho mase.
Dančí maso je podobné tomu jelenímu, má však výraznější chuť a vůni zvěřiny. I barvou je výraznější, maso je tmavě červenohnědé. Stejně jako ostatní zvěřina se řadí mezi dietní masa, i když oproti jelenovi má o něco více tuku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednotlivé druhy dančího masa a jejich využití
Protože je dančí maso o něco tučnější, nevysušuje se tak rychle jako jiná zvěřina.
- Dančí kýta je libový sval s delšími vlákny, vhodný na steaky, medailonky, pečení, uzení, guláš nebo ragú.
- Dančí plec je vhodná ke všem úpravám kromě minutek. Hodí se tedy na guláš, ragú, masové směsi nebo na paštiku.
- Dančí hřbet je nejvhodnější na minutkovou úpravu, lze ho ale také grilovat nebo udit.
- Dančí svíčková, neboli panenka, je nejjemnější maso z daňka. Svíčková je velmi křehká a šťavnatá. Nejlépe se hodí na minutkovou úpravu, připravujeme ji ideálně v celku.
- Zbylé části použijeme do guláše.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 7 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní
Konec školního roku se blíží. Jakým dárečkem uděláte radost spolužákům a paní učitelce?
Komentáře