Džus z cukety: Připravte si nápoj plný vitamínů, který vás v horku zaručeně osvěží
Období: ,,Sousede, nechceš cuketu?¨ je právě v plném proudu. Zahrádkáři sklízejí plody své úrody ve velkém množství a mnohdy už neví, co z nich připravit. Zkuste si letos udělat netradiční džus z cukety podle našeho receptu. Překvapí vás svou jemnou a lahodnou chutí.
Cuketa patří mezi nejméně náročné rostliny na pěstování, přesto vás odmění velkou úrodou. Její plody jsou typickou letní zeleninou, kterou vypěstuje i naprostý začátečník. Oblíbená je i pro svou variabilitu. V kuchyni se z ní dá doslova kouzlit. Můžete si ji připravit naslano k masu, ale také z ní upéct výborný moučník. Většinou se upravuje tepelně, ale využít můžete i malé syrové cuketky, které jsou ideální na ozdobu salátů či chlebíčků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak džus připravit
Džus z cukety je tak lahodný, že ho můžete hned poprvé připravit ve větším množství. Kromě toho, že vás v horkých dnech osvěží, je i plný vitamínů. Cuketa i přesto, že je tvořena z 90 % vodou, obsahuje vitamíny C a B, vlákninu a další tělu prospěšné látky.
- Na dávku, ze které připravíte jedenáct litrů džusu, budete potřebovat: 2 kg nakrájené cukety, 2 bio citrony, 2 bio pomeranče bez jader, 40 g kyseliny citronové, 2 l vody, 750 g cukru a 7 l neperlivé minerální vody (na rozředění).
- Nejprve cuketu zbavíme jader, oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
- Vložíme ji do velkého hrnce a přidáme pokrájené citrony a pomeranče.
- K tomu přisypeme kyselinu citronovou, cukr a přilijeme 2 l vody.
- Směs vaříme, dokud se nerozvaří. Poté rozmixujeme mixérem a rozředíme 7 litry neperlivé minerální vody.
- Následně přecedíme přes sítko a plníme do čistých lahví. Uchováváme v chladu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makový koláč s jablky II
Přidáno před 15 hodinami
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 17 hodinami
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 19 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno 15. 6. 2024 08:37
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Přečtěte si Zobrazit více
4x cuketa: Můžete ji připravit naslano, nasladko, naložit do nálevu nebo použít k zahuštění omáček
Rajčatové placky s olivami podle Josefa Maršálka krásně voní po bazalce. Hodí se jako občerstvení nejen na piknik
Apetit piknik je tady: Podívejte se na největší lákadla a praktické informace
Komentáře