Ryzec je považován za krále mezi houbami. Jedna z nejlepších hub vyniká svou chutí a je skvělá na kmíně i na kyselo
Možná ještě ryzce neznáte, avšak houbaři mají jasno - jedná se o jednu z nejchutnějších hub. Poradíme, jak ryzce v lese poznat, jaké druhy ryzců jsou nejlepší na kuchyňské zpracování a jak je co nejlépe připravit.
Ryzce patří k nejchutnějším českým jedlým houbám a mezi houbaři jsou vysoce ceněné. Krásně voní a chuť ryzců je jedna z nejzajímavějších. Jak tyto houby jednou ochutnáte, už je vícekrát v lese nepřehlédnete.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké ryzce sbírat
Ryzce vzhledem připomínají holubinky. K nejchutnějším patří tři druhy:
- Ryzec pravý má oranžový klobouk a vytéká z něj oranžové mléko.
- Ryzec syrovinka (název odvozen z možnosti přímé konzumace za "syrova") je hnědočervený a má bílé lepkavé mléko, které je cítit po slanečkách.
- Posledním jedlým je ryzec smrkový, který má kořeněnou chuť a vzhledem se velmi podobá ryzci pravému.
Při sbírání dávejte pozor, ať se mlékem neumažete, dělá na oblečení totiž těžko odstranitelné skvrny.
Jak ryzce co nejchutněji připravit
Tato atraktivní houba nám nabízí různé možnosti upravení:
- Ideální kulinářská úprava je ryzce jednoduše osolit, okmínovat a opéct přímo na plotně buď na sucho, nebo na tuku, másle či sádle.
- Dají se též potřít různými marinádami z koření a bylinek a upravit na grilu.
- Ryzec smrkový je delikatesa ve sladkokyselém nálevu připraveném z octa. Využití má ale i další.
- Ze všech druhů ryzců je vynikající tzv. "falešná račí polévka", která má nezaměnitelnou chuť.
- Pokud máte rádi křupavé houby, vyzkoušejte udělat z ryzců škvarky. Podávají se na chleba se sádlem.
Léčivé účinky
Ryzce nebodují jen v kuchyni. Své ceněné místo mají i v lékařství. Patří k účinným přírodním antibiotikům s protizánětlivými účinky a na podporu imunity. Konzumací těchto hub proto uděláme něco dobrého i pro své zdraví.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Paštika ze zeleniny a hub podle Viléma Vrabce: Lehce vyškvařená slanina ji navoní, vařená rýže zahustí a smetana zjemní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Komentáře