Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Limitovaná mikulášská nabídka

Do obchodu

Grilované houby si připravujeme kdykoliv. V sezoně použijeme lesní houby, ale žampiony máme po ruce celoročně
Pixabay

Grilování je oblíbenou činností a často se do něho pouštíme ve volných chvílích s rodinou nebo když máme milou návštěvu. Grilovat se může u chaty v přírodě, ale i doma u elektrického přístroje. Sice to není taková romantika, ale pochutnáme si zrovna tak, navíc poměrně rychle.

Grilovat se dá kdeco - ať už zelenina, maso nebo sýry. Houby jsou oblíbenou variantou. Stačí je dobře ochutit a za chvíli můžeme servírovat. Nezapomeneme ani na vhodnou grilovací omáčku, která je dobře doplní.

Jaké houby jsou vhodné ke grilování

Ke grilování se hodí pevné kloboučky kvalitních a zdravých hub. Zvlášť vhodné jsou hříbky (praváky i další hřibovité houby), žampiony, ryzce, bedly, růžovky, čirůvky. Nejprve je očistíme, poté je nakrájíme na vhodné velikosti. Mohou to být plátky nebo kostky (pokud je použijeme na špíz).

Co přidat k houbám na gril

Velmi chutné a oblíbené jsou kombinace se zeleninou - na kovovou nebo obyčejnou špejli střídavě napícháme houby a vybranou zeleninu (např.kapii, cukety, cibuli, lilek i malé rajčátko). Houby před grilováním lze na chvíli nechat odležet v marinádě (olivový nebo jiný olej, sůl, grilovací koření - koupená směs nebo bylinky podle vlastního výběru). Marinovací směsí stačí houby a zeleninu pouze potřít.

Jak grilovat houby

Houby grilujeme buď volně rozložené na grilu nebo z nich připravujeme špízy. Nejrychleji jsou hotové volně rozložené houby (10–15 minut), špízy trvají trochu déle. Během grilování houby občas jemně potíráme grilovací směsí (tuk, koření, sůl), aby se nevysušily, a obracíme. Další možností je grilování hub v alobalu -  při tomto způsobu houby můžeme nakrájet na menší kousky, ale stejně musíme počítat s delším časem grilování (asi 25 minut).

Grilované houby obvykle podáváme s dalšími grilovanými dobrotami, ať už zeleninou, sýrem nebo masem. Dobře chutnají např. s pečivem, s rýží nebo s bramborami.
Jak chutně grilovat zeleninu, ukáže následující instruktážní video:

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky