Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Zdroj: Pixabay

Když přineseme z lesa větší množství hub, přemýšlíme, jak je nejlépe uchovat na zimu. Máme více možností, ale vždy je nejpozději druhý den spotřebujeme nebo vhodným způsobem uložíme pro pozdější použití. Houby jsou velmi choulostivé a vyžadují rychlé zpracování.

Můžeme je usušit, zmrazit nebo zavařit. Zavařování hub naše babičky praktikovaly čtyřmi základními způsoby. Zavařovaly nebo nakládaly je v kyselém (sladkokyselém) nálevu, v tuku, v soli a ve vlastní šťávě. Základem jsou čerstvé zdravé houby, které bezpečně známe a víme o nich, že jsou jedlé.

Sterilování v octu nebo ve sladkokyselém nálevu

Vhodné jsou především pevné hřibovité houby nebo ryzec pravý, ale i václavky. Malé plodnice ponecháme celé, větší překrojíme (varem se zmenší).

Houby předvaříme v osolené vodě (30 g soli na 1 l vody) 5 minut, scedíme, poté krátce propláchneme ve studené tekoucí vodě, čímž se zbavíme velké části slizovitých látek. Spolu s hrubě nakrájenou cibulí nebo povařenou zeleninou (např. mrkev, květák, paprika) vložíme do sklenic. Nepěchujeme, houby musí být načechrané, aby se k nim vešel dostatek nálevu.

Zalijeme je zchladlým kořeněným kyselým nebo sladkokyselým nálevem, uzavřeme a sterilujeme 30 minut při 90 °C

Takto ochucené houby jsou velmi trvanlivé, podáváme je jako pikantní přílohu k jídlům, využijeme je ve studené kuchyni nebo při vaření do omáček a polévek (houby na smetaně, kulajda), ve kterých je přínosem jejich kyselá chuť.

Můžeme vyzkoušet skvělé houby nakyselo

A jaké jsou další možnosti konzervace hub?

Sterilování v octě nebo sladkokyselém nálevu je jednou z více možností. Vyzkoušet můžeme i další osvědčené postupy:

  1. Konzervaci hub v soli popisuje další článek.
  2. Jak sušit houby jsme též psali v jiném článku. 
  3. Zavařit houby ve vlastní šťávě je další možností.
  4. A ještě zavařování hub v tuku - postup též známe nejspíš už od našich babiček.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky