Recepty evropské kuchyně - poznejte kuchyni starého kontinentu
Ačkoliv každý stát má své národní pokrmy a typické suroviny, o evropské kuchyni můžeme říct, že je poměrně pevně propojená – minimálně v tom smyslu, že Evropana na dovolené v evropské zemi nepřekvapí například jiný styl stolování. Zatímco v Asii je běžné jíst venku, pomocí hůlek a ve skupinkách rozdělených podle pohlaví nebo věku, v Evropě téměř všude dostanete klasický příbor složený ze lžíce, vidličky a nože. Taky si skoro všude můžete dopřát předkrm nebo polévku, hlavní chod a moučník. Evropská kuchyně totiž jasně odděluje slaná a sladká jídla, což například ve zmiňované asijské kuchyni není příliš běžné.
Ze všech světadílů právě v Evropě lidé nejvíce milují sýry, a to dokonce natolik, že některé jejich druhy jsou považovány za delikatesy a mohou se i pěkně prodražit. V evropské kuchyni je zcela běžné využívat maso, a to zejména kuřecí, hovězí a vepřové, v přímořských státech samozřejmě i rybí. Typickou přílohou v evropské kuchyni jsou brambory anebo nějaká forma knedlíků (tedy například i noky). Samostatnou kapitolou je chléb. V západní Evropě je běžnější bílý chléb, ve východní části světadílu jedí spíše tmavý. Už jste někdy zkusili Američanovi nabídnout naši českou Šumavu? Budete-li mít příležitost, ukrojte mu krajíc a dostanete ho do kolen!
V Evropě je rovněž silně zakořeněná a rozmanitá pivní kultura. Zlatavé moky se tu vaří téměř v každém státě. Zatímco v České republice a Německu jsou typická spodně kvašená piva a ležáky, v Belgii a Velké Británii holdují svrchně kvašeným alům. Spolu s pitím piva jde ruku v ruce i konzumace pochutin, které se k němu hodí; tedy různých šunčiček, salámů a jiných uzenin.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 16 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 19 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
5 kroků k dokonalému sushi. Připravte nejznámější maki rolky skoro jako v japonské restauraci
Velikonoce na talíři: Co jíst na Zelený čtvrtek, který vlastně zelený být neměl?
Cuketový perník voní skořicí a nadchne svou vláčností. Navíc je jednoduchý na přípravu a hotový je do hodiny