Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!
21. 6. 2021 Vaření
Milujete karbanátky, protože jsou šťavnaté a dají se případně vzít tak akorát do ruky? Pokud je léta připravujete podle stejného receptu, zkuste udělat změnu. Poradíme vám, čím klasiku vylepšit i jak udělat karbanátky pro vegetariány.
Jaké vybrat maso
Na karbanátky se hodí směs mletého hovězího a tučnějšího vepřového masa. Výraznější chuť hovězího a jemnost a tučnost vepřového masa udělají tu správnou kombinaci, která bude ve výsledku chutná a šťavnatá. Karbanátky ale lze udělat z jakéhokoliv masa, jen je pak potřeba dodat jim šťavnatost něčím jiným. Pomůžou například najemno nastrouhané syrové brambory či cuketa nebo uvařená a prolisovaná mrkev. Skvělým „pomocníkem“ je samozřejmě i nastrouhaný sýr, stačí obyčejný eidam. Vláčnost zajistí i předem do mléka namočená houska či zakysaná nebo klasická smetana. A pochopitelně nikdy nic nezkazíte slaninou.
Mohlo by vás zajímat
Čím směs ochutit
Máte-li kvalitní, dobře vyzrálé hovězí a třeba vepřové z Mangalice, stačí i obyčejná sůl a karbanátky budou přesto skvělé. Ovšem tyhle druhy dražšího masa se obvykle používají v jiných úpravách a do karbanátků se v domácích podmínkách zužitkovávají spíš například vepřové plecko a hovězí krk. Nic proti! I takové maso udělá po důkladném pomletí parádu, jen si musíte dát záležet na ochucení. Kromě soli a pepře dodají karbanátkům chuť i předem dosklovita usmažená cibule a prolisovaný česnek. S cibulí si skutečně dejte práci a předem ji na pánvi opečte. Ačkoliv je běžné dávat do karbanátků cibuli syrovou, uvidíte, že s osmaženou budou chutnat úplně jinak. Zajímavý šmrnc taky získáte, když do směsi mletého masa přidáte hořčici a kečup. Na kilo masa postačí po čtyřech lžících od obojího. Nevadí-li vám pálivá chuť, zkusit můžete i trochu chilli. Asijský nádech karbanátky získají právě s chilli a nasekaným koriandrem. A samozřejmě, vizuálně i chuťově je v klasické směsi výborná také petrželka.
Mohlo by vás zajímat
Jak na ně?
Jakmile se rozhodnete pro druh masa a další přísady, stačí už jen všechno důkladně smíchat. Jelikož je syrové maso náchylné ke zkažení, pracujte rychle a směs si nepřipravujte třeba den dopředu. Dělejte vše až ve chvíli, kdy víte, že budete karbanátky hned poté smažit nebo péct. Není nutné karbanátky smažit v oleji, můžete je klidně vytvarovat do bochánků, položit na plech vyložený pečicím papírem a upéct dozlatova. Klasický postup sice velí obalit jednotlivé karbanátky ve strouhance, a pak je smažit ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku, ale co takhle zkusit to i jinak? Jen je předem nezapomeňte obalit. V opačném případě budou totiž po vyndání z trouby vypadat i chutnat spíš trochu jako malá sekaná. Chcete-li ovšem tradici, smažte! Ostatně, i křupavý obal má něco do sebe. Udělejte si třeba klasické karbanátky podle našeho receptu. Aby se vám karbanátky dobře tvarovaly, můžete si ruce namáčet průběžně ve vodě. Karbanátky budou mít uhlazenější povrch a práce půjde lépe od ruky.
Vegetariánské bochánky
Skvělé karbanátky, které si v ničem nezadají s těmi masovými, lze udělat i ve verzi bez masa. V nejsnazší verzi se připravují z předem uvařené a nadrobno pokrájené kapusty, česneku, soli, vajec a strouhanky. Výtečné jsou i karbanátky květákovo-bramborové, které pro vegetariány uděláte bez uzeniny, pro ostatní ji můžete do zbytku směsi přidat. Anebo zkuste karbanátky mrkvové. Tohle levné a dobré jídlo určitě ocení i děti. Vegetariánské karbanátky se také dají skvěle nastavovat a dochucovat, třeba ovesnými či jinými vločkami předem namočenými v zeleninovém vývaru. Jak vidíte, možností je mnoho. Zkrátka, vyberte si podle své chuti i preferencí svých blízkých!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ochutnejte Budapešť! Místní klasikou jsou burgery z mangalice i famózní paprikáš
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Kečup z rybí omáčky? Oblíbené dochucovadlo se dřív vařilo i z hub nebo ze švestek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
21. 6. 2021 15:15