Jak se jedlo v 50. letech: Zásoby ze sklepa a ze spíže, příděl 4 vajíček na měsíc a máslo jen pro děti
4. 1. 2023 Historie a zajímavosti
50. léta pro většinu obyvatel naší země nebyla žádnou idylkou. Kolektivizace na venkově narušila a někde i rozvrátila fungující zemědělství. Navíc až do 1. června 1953 platil přídělový systém. Bezprostředně po jeho zrušení následovala pro občany nevýhodná měnová reforma.
4 vejce na měsíc
Podle informací webu totalita.cz měli v letech 1950 až 1953 pracující občané měsíčně nárok na 1 400 g masa, 200 g slaniny, 1 400 g cukru, 560 g umělých tuků, 2,9 litru mléka a 4 vejce. Na máslo v celkovém množství 650 g měly nárok jen děti do šesti let, školáci na 360 g a mladým mezi 15. a 20. rokem mělo stačit 160 g. Hospodyňky tedy musely zkombinovat příděly v rodině a o tom, co se bude vařit k obědu, hodně přemýšlet.
Obyvatelé venkova to měli trochu jednodušší a většinou byli v potravinách soběstační, protože většina z nich měla ještě zahradu či malé políčko, kde po návratu z práce a o víkendech pracovala celá rodina. Zima byla trochu klidnější obdobím.
„S tuhými mrazy nastává konečně v hospodářství také doba poměrného odpočinku, neboť již není těžká polní práce, kromě vyvážení hnoje, v horách ještě na saních, na které se lépe nakládá než na vyšší vůz,“ dočteme se v kuchařce Rok v české kuchyni z roku 1959.
Mohlo by vás zajímat
Brambory a zelí to jistí
Ve sklepě byly uskladněny brambory a kořenová zelenina, ta se ukládala do mírně vlhkého písku. V chladných sklepech vydržela i zimní kapusta a zapomenut nesmíme na kysané zelí, které bylo nejdůležitějším zdrojem vitaminu C. Ke konzervaci tzv. mléčným kvašením byl potřeba cukr, který se nahrazoval nebo doplňoval sladkými hruškami nebo jablky.
„Vždyť je to právě kysané zelí, které z našich krajů vyhnalo obávané kurděje a které tak vydatně chrání naše zdraví,“ uvádí se ve zmiňované kuchařce.
Citrony, pomeranče a další pro nás dnes běžné tropické ovoce bylo k dostání jen nárazově, lidé byli zvyklí uskladňovat jablka. Čerstvé ovoce nahrazovaly kompoty.
Po vepřovém je dobrá nálada
Co se jedlo? Nedělím tradičně kralovala česká „trilogie“ knedlo-vepřo-zelo. Vepřové maso se považovalo za velmi hodnotnou a zdraví prospěšnou potravinu. Dnešní výživoví oborníci by leckdy jen nevěřícně kroutili hlavou.
„A konečně vepřové maso budí i dobrou náladu, nejen svou dobrou chutí, ale i proto, že obsahuje vitamin dobré nálady, který prospívá nervům (aneurin). Právě vepřové maso na rozdíl od hovězího má tohoto choulostivého vitaminu skupiny B tolik, že se ho v něm po uvaření, tak i po upečení dost zachová.“
Doporučený zimní jídelníček
Ve všední dny maso moc často nebylo. V knize Rok v české kuchyni se doporučoval následující zimní jídelníček. V poledne hlavně syté polévky (mléčná s drobenkou, hrachová, zelná, bramborová).
Jako hlavní jídlo pak například zapečené fleky s uzeným, hrách se škvarky a cibulkou, bramborové knedlíky plněné škvarky, aspoň jednou týdně se připravovaly sladké palačinky, trhanec nebo krupicová kaše. K večeři byla často polévka nebo tlačenka s křenem či bramborové placky.
Zadělávaný králík
Spousta lidí na venkově chovala králíky a si zpestřovala si tak jídelníček. Zkuste si připravit zadělávaného králíka podle tehdejšího receptu. Budete potřebovat:
- ½ králíka
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kus celeru
- několik kuliček nového koření
- 1 cibule
- sůl
- 2 lžíce tuku
- 2 lžíce mouky
- 1 květák
- muškátový květ
Jak na to? Do vody se solí, pepřem, novým kořením, nakrájenou a na tuku osmaženou mrkví, petrželí, celerem a cibulí dejte vařit rozporcovaného králíka. Když je měkký, udělejte z tuku a mouky světlou jíšku, zalijte ji vývarem z králíka a povařte na omáčku. Do hotové omáčky přidejte uvařený květák rozdělený na růžičky, trochu sekané petržele a dochuťte muškátoým květem. A ještě dobová rada na závěr:
„Podáváme s knedlíky houskovými a krupicovými a doplníme salátem, který přidá látky ochranné.“
Dostali jste chuť na králíka? Vyzkoušete podle našeho receptu králíka na smetaně:
Králík na smetaně po staročesku
Zdroje informací:
kniha Rok v české kuchyni
totalita.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Tři pivní polévky, které chutnají skvěle: Česká s krutony, německá s vejci nebo francouzská s cibulí na podzim parádně zahřejí
Bramborové placky se zelím: Upečené v troubě na plechu nedají tolik práce a ušetříme i olej na smažení
Jak se jedlo v 60. letech: Stravování v družstevní jídelně a doma aneb Na poli vdolky a buchty, na traktoru jen lehčí jídla
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovávat česnek podle Přemka Podlahy z Receptáře? Nastrouhat, usušit, zamrazit nebo ve skleničce v ledničce
Kysané zelí je skvělý zdroj vitaminu C po celou zimu. Poradíme, jak ho vyrobit doma
Jak se jedlo v 60. letech: Boj proti pověrám aneb Po cukru dětem kosti opravdu nesílí a pivo nepomáhá capartům v trávení
Komentáře
16. 3. 2024 10:26
16. 3. 2024 10:23
29. 1. 2023 02:47
5. 1. 2023 23:13
5. 1. 2023 21:47
5. 1. 2023 12:19
5. 1. 2023 10:45