Holka u plotny radí: Jak na šlehačkové cukroví? To z pařížské šlehačky voní kakaem a doslova se rozplývá na jazyku
27. 11. 2023 Vaření
Šlehačkové cukroví je klasika, která nikdy nezestárne. Už vás ale napadlo použít místo klasické šlehačky tu pařížskou? Chuť cukroví se tím o hodně zlepší, ale příprava přitom zůstane stále stejně jednoduchá.
Jednoduchá změna, božský výsledek
Cukroví peču už do svých 18 let, což je opravdu hooodně dlouho. Za tu dobu jsem vyzkoušela mnoho různých druhů a ustálili jsme si doma ty, které nám nejvíc chutnají a mezi něž patří rohlíčky, linecké, pracny, košíčky, ořechy s krémem a podobně. Zároveň ale ráda zkouším každý rok něco jiného.
A tak mě jednou napadlo použít místo klasické šlehačky do šlehačkového cukroví tu pařížskou. Šlehačkové cukroví jinak u nás doma moc nefrčelo, protože mým dětem přišlo tak trochu bez chuti. Máte-li to stejně, pak vězte, že se to rázem změní, když právě použijete chuťově o hodně výraznější pařížskou šlehačku. Ta krásně voní kakaem a cukroví dodá mnohem plnější chuť.
Jelikož ale není vždycky ve všech obchodech k dostání, můžete si ji připravit i doma podle receptu Josefa Maršálka. A pak z ní taky připravíte dokonalé cukroví.
Mohlo by vás zajímat
Cukroví z pařížské šlehačky
Mohlo by vás zajímat
- Doporučuji vyvalovat plát spíše tenčí, cukroví se pečením nafoukne a pak by mohlo být silné až moc.
- Zároveň je vhodné vykrajovat spíše větší tvary, protože těsto pečením roste spíše do výšky, ale tvarově se může malinko smrsknout.
- Do moučkového cukru na obalování můžete přidat trochu skořice, i ta cukroví hezky provoní a zvýrazní už tak silnější chuť.
- Na lístečku, kde mám od tety na stroji napsaný recept, teta Lidka poznamenává, že se z tohoto těsta dají dělat i plněné šátečky. Sama jsem to zkoušela a jsou taky dobré a velice křehké. Plnit je lze marmeládou, povidly nebo nutellou (to kdybyste použili pařížskou šlehačku).
- Šlehačkové cukroví můžete směle péct už teď, do Vánoc se nezkazí, jen se krásně rozleží.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na ořechy plněné karamelovým krémem a polévané čokoládou? Jednoduchý recept funguje už léta
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Cukrář Josef Maršálek radí, jak na domácí pařížskou šlehačku: Díky jedné ingredienci skvěle drží tvar a chutná božsky
Hit internetu: Upekli jsme arašídové vafle jen ze dvou ingrediencí. Byly krásně nadýchané a zvenku křupavé