Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na ořechy plněné karamelovým krémem a polévané čokoládou? Jednoduchý recept funguje už léta
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Máte rádi cukroví s krémem? U nás doma je hned po vanilkových rohlíčcích tím nejoblíbenějším. Každý rok připravuji ořechy s různými druhy krémů. Jedním z nich je karamelový. Dohromady s čokoládou chutná fantasticky.

Cukroví s vlašskými ořechy 

Jestli nějaké ořechy miluju nade vše, pak to jsou vlašáky. Asi proto, že jsem "na nich vyrostla". Poctivými českými vlašáky mě krmila babička na chalupě v Jeseníkách, kde jsem jako malá trávila každé léto. Vlašáky tedy "můžu" pořád a ráda je využívám i při pečení. Každoročně tak mezi svátečním pohoštěním u nás doma najdete i plněné ořechy, cukroví, které svým vzhledem i chutí vlašáky nejvíce připomíná. Plnit je můžete libovolnými krémy, já pro tentokrát zvolila jednoduchý a docela trvanlivý krém karamelový a pro slavnostnější vzhled jsem ořechy ještě namáčela v čokoládě. 

Ořechy ochucené těsto dohromady s karamelovým krémem a čokoládou chutná úplně fantasticky. Ale i když zvolíte univerzální krém do cukroví a ochutíte ho třeba rumem, bude to taky dobré. O krému jsem psala loni, tak zde jen článek připomenu: 

Recept na plněné ořechy 

Budete potřebovat na těsto: 150 g hladké mouky, 100 g másla, 60 g jemně mletých vlašských ořechů, 75 g moučkového cukru a trochu skořice Na krém: 5 lžic karamelu a 100 g másla Na dokončení: 100 g čokolády a 20 g tuku Iva nebo Omega

Postup: Všechny suroviny na těsto smíchejte a vytvořte hladké těsto. Zabalte je do folie a nechte v chladu odpočinout. Pak předehřejte troubu na 180 stupňů. Malé části těsta odebírejte a zlehka je spodní stranou "namočte" do hladké mouky a pak těsto vtlačte do formičky na ořechy tak, aby uprostřed vznikla prohlubeň (na náplň). Těsto ve formičkách pečte v troubě dozlatova, asi 8 minut. 

Připravte krém vyšleháním změklého másla s karamelem. Vychladlé půlky ořechů plňte pomocí cukrářského zdobicího sáčku krémem a slepujte po dvou k sobě. Naplněné ořechy nechte v chladu ztuhnout.

Pak si v nerez míse nad párou nechte rozpustit čokoládu a smíchejte ji s tukem. Čokoláda bez tuku je hodně hustá a ořechy by se s ní špatně polévaly. Ztuhlé vychladlé plněné ořechy namáčejte polovinou do čokoládové polevy a nechte na mřížce ztuhnout. Pokud jsou ořechy dobře vychlazené, tuhnou prakticky hned. Skladujte je v lednici. 

Extra recept na karamel: 

Karamel můžete hotový koupit, nebo použít karamelové Salko, ale můžete si taky vyrobit karamel vlastní. Nabízím vám svůj recept: Potřebujete jen 210 g 100% krystalového cukru, 250 g vlažné smetany 33 % a 100 g změklého másla. Pokud chcete slaný karamel, tak ještě sůl. 
Postup: Cukr postupně sypejte na pánev a nechte jej rozpustit. Má mít zlatohnědou barvu. Pozor, rychle se připaluje, tak je potřeba u toho stát. Můžete také cukr nasypat do pánve nebo rendlíku rovnou všechen. Nic nemíchejte! Jakmile je cukr rozpuštěný, přilijte vlažnou smetanu a míchejte. Zpočátku to vypadá, že se směs nespojí, ale spojí se to, nebojte se. Nakonec vmíchejte změklé máslo. Pokud chcete, karamel dosolte. Já se za to přimlouvám, protože chuť karamelu se špetkou soli krásně zvýrazní. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více