Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukrář Josef Maršálek ví, jak zlepšit chuť pařížské šlehačky.
Zdroj: Se svolením Josefa Maršálka a České televize

Další díl pořadu Buchty po ránu nabídl hned tři recepty na skvělé dorty. Josef Maršálek také ukázal, jak si doma můžeme jednoduše vyrobit naprosto fantastickou pařížskou šlehačku, neodmyslitelný doplněk některých zákusků či dortů. Exkluzivně pro čtenáře webu Toprecepty.cz pak slavný cukrář poskytl svůj recept.

Tajemný původ Paříže

V posledním díle kulinární show České televize Buchty po ránu se pekly fantastické dorty! Oblíbený cukrář, za asistence herečky Terezy Bebarové, předvedl, jak snadno vytvořit tři dorty, po nichž se u vás doma jen zapráší. Kromě punčového dortu a dortu Florida se Josef Maršálek zaměřil i na dort kubánský. Právě jeho součástí je i pařížská šlehačka, jejíž vznik je tak trochu zahalen tajemstvím. Nedá se přesně určitě, kdo ji kdy vymyslel i proč dostala název po hlavním městě Francie.

Každopádně, nás nejvíce zajímá, jak si ji připravit doma! V obchodech totiž tuhle super surovinu neseženete vždycky. A navíc, domácí je nejlepší.

Podle receptu Josefa Maršálka je potřeba si na obohacenou pařížskou šlehačku, použitou do kubánského dortu, připravit následující suroviny: 

  • 600 gramů smetany ke šlehání, nejméně s 31 procenty tuku
  • 30 g kvalitního kakaa
  • 100 g hořké čokolády 

Jak na to? Smícháme smetanu s kakaem a za stálého míchání tuto směs přivedeme k varu. Vaříme pár sekund, ale musíme stále míchat, aby se směs nepřipálila, upozorňuje cukrář. Jakmile se obě suroviny propojí, kastrůlek odstavíme ze zdroje tepla a opatrně přimícháme nalámanou čokoládu. 

Právě čokoláda je to, co učiní tuhle pařížskou šlehačku výjimečnou. „Historicky se dělala Paříž jen ze smetany, cukru a kakaa. My ovšem místo cukru použijeme hořkou čokoládu. Díky ní bude šlehačka mnohem více držet tvar, například při krájení,” vysvětlil v pořadu Josef Maršálek.

Důležitá rada před šleháním

Výběr čokolády je podle renomovaného cukráře na každém, kdo bude pařížskou šlehačku konzumovat. „Ideální je kolem 50-55 % podílu kakaa. Pokud jste milovníky hořkých chutí, tak můžete až do sedmdesátky,” říká Maršálek. Nejdůležitější informace je podle něj ovšem ta, že smetana musí před šleháním “uzrát”.

Zásadní také je, že pařížská šlehačka, a to platí u všech šlehaček obecně, musí být před šleháním dobře vychlazená a ideálně by měly být vychlazené i všechny nástroje, které při šlehání používáme.

Jakmile je tedy domácí pařížská smetana řádně vychlazená, můžeme se pustit do šlehání.  

Dvanáct hodin v lednici je tak akorát. Poté dáme šlehat, ale musíme opatrně, protože to bude relativně rychlé,” připomíná Maršálek s tím, že je lepší smetanu raději lehce nedošlehat. „Ze začátku šleháme pomaleji, došleháme do pevna při nejvyšších otáčkách,” dodává. 

A co se týká konkrétně kubánského dortu, radí známý cukrář použít 2/3 celkového množství šlehačky přímo jako krém na dort, zbylou jednu třetinu pak nechat na závěrečné dozdobení. 

Náš tip: Zárukou úspěchu je i tučnost smetany. Platí, že se smetanou o tučnosti 33 % bude výsledek "jistější".

Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

 

 

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více