Fofr koláč bez práce: Staročeský obrácený jablečník je na přípravu snadný a v chuti báječně šťavnatý
19. 2. 2024 Vaření
Staročeský koláč jablečník je taková česká verze francouzského tarte tatin a rozhodně stejně dobrou. Recept na něj se objevil v pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli a nyní si jej můžete připravit i vy sami doma.
Obrácený jablečný koláč z Francie
Tarte Tatin patří k oblíbeným francouzským dezertům a vlastně vůbec k nejslavnějším moučníkům světa. A přitom vlastně vznikl omylem, když kdysi jedna ze dvou sester Tatinových, které vedly hotel v městečku nedaleko francouzského Orléans, z roztržitosti dala do koláčové formy jablka a zapomněla na těsto.
Když si svůj omyl po chvíli uvědomila, nechtělo se jí už koláč předělávat, proto těsto položila na jablka, upekla a pak vyklopila. Jablka mezitím stihla krásně zkaramelizovat a Tarte Tatin byl na světě. Dodnes patří k nejpopulárnějším jablečným moučníkům, i když postupem let vznikly varianty s hruškami, banány, ananasem nebo dokonce slané třeba s rajčaty.
Mohlo by vás zajímat
Když se dají jablka pod těsto
To, jak vznik obrácený jablečník, není známé, možná šlo o podobný omyl, možná chtěl někdo jen převést francouzskou specialitu do české podoby. Přestože koláče vypadají podobně, v jedné věci se jablečník z pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli, liší.
Zatímco v případě tarte Tatin se jablka zakrývají křehkým těstem a v některých jednodušších verzích listovým, tady se na vrstvu jablek nalévá lité těsto, což z něj dělá o trochu snadnější koláč na přípravu.
Recept na obrácený jablečník
Českou obdobu slavného francouzského moučníku tarte Tatin připravila pro pořad Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli spisovatelka Helena Brejchová Vrábková, autorka knih Co věděly naše babičky a co jsme my zapomněli a Co vařily naše babičky a co jsme my zapomněli. A nyní si právě tento koláč můžete upéct přímo podle receptu z pořadu.
Budete potřebovat: 750 g nastrouhaných i na jemné lupínky nakrájených jablek, 4 celá vejce, 200 g cukru moučka, 200 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva a 5 lžic horké vody.
- Nastrouhaná a nakrájená jablka navršte na dno formy, vyložené pečicím papírem. Poté vyšlehejte vejce s cukrem a polévkovou lžící horké vody.
- Do mísy přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymíchejte hladké těsto. To poté vlijte do formy na připravenou vrstvu jablek. Pečte asi půl hodiny při teplotě 180 °C.
- Koláč nechte vychladnout. Pak ho přiklopte dostatečně velkým talířem, otočte a odstraňte formu. Koláč podávejte s kopečkem zakysané smetany, ozdobený plátky jablek.
Náš tip: Klasický tarte Tatin si můžete upéct podle našeho video receptu.
Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli je oblíbený pořad České televize, který připomíná pozapomenuté dovednosti našich babiček. Díky němu se i v dnešní uspěchané době můžete přenést do časů minulých a zkusit se řídit radami našich předků. V každém díle se navíc divákům představí některý z léty prověřených receptů, který si pak můžete doma vyzkoušet.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Tarte Tatin
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Jaké maso použít do francouzských brambor a jak ho správně připravit? Vyzkoušejte to s námi
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 58 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Rajčatový Tarte Tatin: Obrácený koláč naslano z křehkého těsta a zkaramelizovaných masitých rajčat je neuvěřitelně vláčný
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Jak udělat to nejlepší křehké těsto? Máslo musí být studené a příprava svižná