

Kokosový jablečník
Suroviny jeden plech
- Těsto:
- 5 vajec
- 200 g pískového cukru
- 3 lžíce horké vody
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- náplň č. 1:
- 1 kg očištěných jablek
- 2 lžíce koření Svařené víno (rozpustná směs)od Kotanyi
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce rumu
- 4 lžíce meruňkové marmelády (dala jsem broskvový)
- 1 vanilkový puding(40g) nejlépe dr.Oetker
- 100 ml vody
- dle potřeby a kyselosti jable
- vanilkový cukr nebo pískový cukr
- náplň č. 2:
- 150 ml mléka
- 100 g kokosu
- 80 g moučkového cukru
- 2 zakysané smetany
- 2 kelímky smetany ke šlehání(lepší je Rama Cremefine)
- 2 ztužovače ( ty být nemusí, pokud máme Rama Cremefine)
Postup přípravy receptu
Těsto: žloutky šleháme s cukrem a vodou do husté pěny, z bílků vyšleháme tuhý sníh, do bílkového sněhu přimícháme žloutkovou pěnu a prosátou mouku, do které přidáme prášek do pečiva.
Plech vyložíme papírem na pečení a těsto na něj stejnoměrně rozetřeme, pečeme v troubě vyhřáté na 200°C cca 15-20 minut.
Náplň 1: okrájená a jadřinců zbavená jablka nakrájíme na malé kousky, přidáme koření, skořici, podle potřeby přisladíme cukrem, můžeme i vanilkovým, a dusíme do poloměkka. Ve 100 ml vody rozmícháme pudinkový prášek, vlijeme do jablek a krátce povaříme vmícháme rum, džem a necháme vychladnout.
Náplň 2: mléko s cukrem přivedeme k varu, vsypeme kokos a mícháme, dokud se mléko nevyvaří, necháme vychladnout. Šlehačky se ztužovači vyšleháme, do chladné kokosové hmoty přidáme zakysané smetany a ušlehané šlehačky, opatrně promícháme.
Finále: z upečeného a vychladlého piškotu stáhneme pečící papír, plát potřeme džemíkem, který podle tuhosti můžeme zředit rumem, na džem navrstvíme - rozetřeme - jablečnou náplň, na ni smetanovou vrstvu. Můžeme ozdobit nastrouhanou čokoládou, čokohoblinkama a necháme, nejlépe v lednici, ztuhnout do druhého dne.
Poznámka od kuchařky
Po pečlivém zkoumání a hledání podobných receptů jsem narazila na dva, které přidávám do podobných, ale tady se nedávají piškoty a taky krém je jiný, tak jsem si jej dovolila přidat.
Bude-li to vadit, nechám recept smazat.
Zdroj: Zákusky, dorty,koláče 3/2011(mírně upraveno)
P.S.krém na fotkách není ještě pořádně ztuhlý, moučník jsem pekla dopoledne, ale rodinka už nechtěla čekat..ostatně ani já ne. Je to veliká dobrota, krém je lehký, piškot nadýchaný a celé to není vůbec přeslazené. Možná je to trochu složitější na přípravu i časově, ale výsledná chuť stojí za trochu času a námahy.
Přeju dobrou chuť.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kokosový jablečník
-
Naprosto famózní záležitost
-
Nadýchaný, šťavnatý, lehounký zákusek
Vzhledem k tomu, že moučník cestoval až na druhý konec republiky použila jsem místo klasického ztužovače želatinový. Děkuji za recept a posílám bodík a foto.
-
Upeceno, pochvaleno. Dala jsem ale jen 1 zakysanou smetanu, protoze kokosove hmoty se mi zdalo jiz silna vrstva. Priste bych to chtela zkusit s jednou slehackou a dvema zakysankama, abych to trochu odlehcila.
-
kamila29: tomu rozumím
jsi můj člověk.. já taky mlsná.. jak ta koza
-
rebeka: Jejda, nejsem fotozdatná, jen mlsná
.
-
kamila29: tak to moc děkuju a jsem ráda, že je hmm
a fotečka nebude -
Mmmm, dobrota. Dnes upečeno, bod už jsem přidala před časem, páč mám dobrou představivost
a uměla jsem si to barvitě vyjevit.
-
rebeka:podle Tebe ráda peču Nadi i Ty mi děláš radost
-
jarka skrobakova: Milouši, já bodíky neřeším.. co z nich
mě těší hezké komentáře, a úplně nejvíc, když někdo odzkouší, povede se, chutná.. a když někdo přidá obrázek, tak se tetelím blahem
a ty mi děláš radost velikou, budu mít hnedle hezčí denděkuji ti Jaruško
-
Naděnko, tak já jsem zjistila, že jsem Ti bodík neudělila, tak jsem to teď napravila, je to nadýchaný jako peříčko.
,
-
a kdy ty nemáš fofr? to se divím, že ti nezbělaly
-
hosta:To je fakt, já měla fofr, tak jsem je dala rozvařit hned
-
1974andrea: Andrejko může to být jednak druhem jablek a někdy i tím, že jablka zpracováváš okamžitě po okrájení, pokud je pokrájíš nebo nastrouháš a necháš třeba půl hodiny, za chvíli ztmavnou
-
jarka skrobakova:No já je rozdusila taky úplně a marmeládu jsem dávala taky meruňkovou ( ale koupenou). Tak nevím
-
1974andrea:Andrejko já jsem je dusila dost dlouho, aby byly jablíčka měkké. A pak jsem tam dala tu skořici a meruňkovou marmeládu jak Naďa psala. Jo a jablíčko jsem strouhala se slupkou tak nevím Andry, ale to vůbec přece nevadí, že je máš světlejší hlavně, že chutnal no nééééé
Máš krásnou fotečku