Šumavský bramborák: Hrubá mouka zajistí jedinečnou křupavost, zajímavou chuť a vůni jedna netradiční ingredience
20. 3. 2024 Vaření
Bramboráky v nejrůznějších variantách jsou velmi lákavé. Šumavský bramborák je ještě trochu vylepšený, voní česnekem a majoránkou. Krásně dozlatova upečený je opravdovou delikatesou.
Jak na nejlepší bramborák
Naše země je doslova prošpikovaná nejrůznějšími variantami bramborových placek ze syrových brambor zvaných bramboráky, které označujeme i spoustou krajových názvů. Bramborák můžeme péct i v troubě bez oleje, ale je třeba počítat s tím, že jeho chuť bude trochu jiná, než když ho osmažíme ve vrstvě sádla, případně v kombinaci s olejem, a pak dáme dobře okapat na ubrousek.
Základem pořádného bramboráku jsou ty správné brambory. Nejlépe se hodí brambory varného typu C, které mají dostatek škrobu. Je také lepší, když nejsou příliš vodnaté. Přebytky vody je lepší v každém případě vymačkat.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na šumavský bramborák
Kromě obvyklých ingrediencí pro bramborák, jako jsou brambory, vejce, česnek, majoránka, pepř a sůl, se do této varianty dává hrubá mouka a bramborák má tak křupavější strukturu než s moukou hladkou. Někdy se křupavosti dosahuje tím, že brambory nastrouháme více nahrubo.
Zajímavější ingrediencí je v šumavské variantě lovecký salám, který zajímavě doplňuje ostatní složky bramboráku svou intenzivní chutí.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit šumavský bramborák
Na 4 porce si připravte: 12 větších brambor, 2 vejce, 6 stroužků česneku, 200 g loveckého salámu, 2 větší špetky majoránky, 2 špetky mletého pepře, 2 špetky soli, 6 lžic hrubé mouky a sádlo na smažení.
Jak na to? Brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno do mísy. Stroužky česneku oloupejte a prolisujte k bramborám. Lovecký salám nakrájejte na malé kostičky nebo ho hrubě nastrouhejte. Do mísy rozklepněte jedno větší vejce, přidejte majoránku, osolte, opepřete, podle potřeby přisypte hrubou mouku a vše promíchejte.
Lžící nabírejte směs a na rozpáleném sádle smažte dozlatova menší bramboráky. Šumavské bramboráky nechte okapat na papírové utěrce a podávejte.
Náš tip: Přichystejte si šumavský bramborák podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13