Jaké jsou varné typy brambor a k čemu se každý z nich nejvíce hodí
Odrůdy brambor dělíme do třech základních skupin, kterým říkáme varné typy A, B a C. V typech bychom se měli vyznat, abychom věděli, co kupujeme, ať už na přímý konzum nebo na sadbu. Každý preferujeme jiné odrůdy, a když si opatříme to, co máme rádi, nebudeme zklamaní.
Při prodeji jednotlivých odrůd bývá uvedeno, o jaký varný typ se jedná. Pokud máte rádi pevné brambory, které se nerozváří, raději se nepouštějte do pěstování brambor typu C, které se hodí hlavně na bramborovou kaši nebo do bramborových těst.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké jsou varné typy brambor
Před nákupem zvažte, co od brambor očekáváte, a k čemu je nejvíce budete používat. Někomu vyhovuje varný typ B, zlatá střední cesta, jiný je rád, když brambory může střídat podle vhodnosti využití.
- Varný typ A - brambory jsou pevné a jen mírně moučnaté, nerozváří se. Jsou skvělé na vaření ve slupce a výborně se hodí do bramborových salátů.
- Varný typ B - brambory jsou o něco méně pevné, více moučnaté a trochu měkčí než brambory typu A. Mají všestranné využití. Doporučují se na přípravu příloh, můžeme je vařit ve slupce.
- Varný typ C - tyto brambory jsou nejvíce moučné a měkké. Skvěle se hodí na přípravu bramborových kaší a do bramborových těst.
Dělící čára mezi jednotlivými varnými typy není úplně pevná, můžeme se setkat i se značením A-B nebo B-C. Když se rozhodujeme, co za brambory vysadit na zahradu, zajímá nás i odolnost, časnost, trvanlivost a úrodnost jednotlivých odrůd. Všímáme si i zbarvení a dalších vlastností.
Podle následujícího videa můžete připravit bramborový salát s kuřecím řízkem. Už víte, jaký typ brambor je do salátu nejlepší?
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 44 minutami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 5 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 5 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 6 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 8 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Šumavský bramborák: Hrubá mouka zajistí jedinečnou křupavost, zajímavou chuť a vůni jedna netradiční ingredience
Jak zacházet s ranými bramborami, aby si zachovaly co nejvíce vitamínu C. Lze je využít v domácí lékárně i v kosmetice
Brambory jsou nedílnou součástí české kuchyně - jsou velmi variabilní
Komentáře