Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramboráky trochu jinak: Židovské latkes jsou díky jedné ingredienci úžasně křupavé a nejlépe chutnají s jablečnou omáčkou
Zdroj: Profimedia

Máte rádi bramboráky? A co si je pro jednou udělat trochu jinak? Židovské placky latkes se stejně jako naše bramboráky připravují ze syrových brambor, mají výraznější chuť díky cibuli a brambory ještě můžete doplnit jinými druhy zeleniny. Navíc báječně chutnají i nasladko. 

Pravé židovské bramboráky

Latkes jsou jednou ze známých pochoutek židovské kuchyně, která se rozšířila do všech koutů světa. Tyto speciální bramboráky se tradičně pojí se svátkem chanuka, neboli Svátkem světel.

Tento osmidenní židovský svátek se slaví na začátku prosince a dělají se při té příležitosti smažená jídla, jako jsou právě latkes. Vzhledem k tomu, jak jsou tyhle placky dobré, není nutné s nimi čekat až na sváteční dny a můžete si je připravit kdykoliv jindy. 

Původní latkes byly sýrové

Tyto placky byly pokrmem aškenázských Židů, přičemž jejich původ sahá do dávných dob, dokonce ještě do časů, než se do Evropy dostaly brambory. Do té doby se latkes připravovaly ze sýra a smažily se (což ostatní platí dodnes) na tzv. šmalcu (schmaltzu), což je drůbeží tuk (obvykle husí nebo kuřecí), který je již dlouhá staletí důležitou součástí aškenázské kuchyně a používá se na přípravu mnoha dalších pokrmů. 

Křupavé díky strouhance

Latkes se hodně podobají našim bramborákům, brambory se však na ně strouhají výhradně nahrubo a navíc je doplňuje strouhanka, jež jim dodá úžasnou křupavost. Původně se do nich dávala macesová mouka, která vzniká namletím speciálního židovského chleba známého jako maces.

Tento pšeničný chléb je nekynutý, podobá se našim sucharům a dá se sehnat i u nás, klidně jej ale můžete nahradit právě strouhankou. Brambory v latkes navíc často doplňují jiné druhy zeleniny, obvykle kořenové.

V receptech tak můžete najít mrkev, pastinák, celer, často se do nich přidává i cuketa. Existují rovněž verze, kdy se brambory rozmačkají na pyré, pak vypadají latkes jako naše bramborové placky

Nejlepší latkes s jablečnou omáčkou

Latkes se podávají vždy krásně dozlatova a dokřupava osmažené, nejčastěji s kopečkem zakysané smetany navrchu a posypané pažitkou nebo jinými bylinkami, třeba koprem. Tradičně se doplňují také jablečnou omáčkou, mohou se ale podávat úplně nasladko.

Stačí jen ubrat sůl a nakonec je před podáváním posypat moučkovým cukrem. Nemusíte mít z této sladko-slané verze obavy, chutnají tak naprosto skvěle. A pokud vás tyto židovské bramboráky zaujaly a chcete je vyzkoušet, máme pro vás recept. 

Budete potřebovat: 3 až 4 větší brambory, 1/2 střední žluté cibule, 1 velké vejce, 2 polévkové lžíce strouhanky, 1 lžičku soli, 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře, 1 šálek řepkového oleje a zakysaná smetana k podávání nebo hustý řecký jogurt. Na jablečnou omáčku si připravte: 8 velkých jablek, šťávu z 1/2 citronu, 1 tyčinku skořice, citronovou kůra z 1/2 citronu a 1 a 1/2 šálku vody.

  1. Brambory dobře vydrhněte, ale neloupejte je. Pak je nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. 
  2. Brambory a cibuli vložte do sítka a nechte okapat. Přebytečnou tekutinu ještě vymačkejte v plátýnku. Vymačkanou tekutinu nechte několik minut odstát, aby se bramborový škrob usadil na dně. Zbylou tekutinu vylijte, nechte si jen část se škrobem.
  3. Do mísy se škrobem přidejte brambory, cibuli, vejce, strouhanku, sůl a pepř. Dobře promíchejte a těsto dejte na 10 minut odležet.
  4. V pánvi rozehřejte dostatečnou vrstvu oleje. Z těstíčka tvořte placičky a smažte je dozlatova z obou stran, cca 4 až 5 minut z každé strany. Hotové latkes nechte okapat na papírové utěrce.  Případně je vložte do rozehřáté trouby a udržujte v teple. 
  5. Na jablečnou omáčku omyjte jablka, vykrojte jádřince a jablka nakrájejte na větší kousky.  Můžete je i oloupat, omáčka pak bude jemnější. Vložte je do velkého hrnce a přidejte citronovou šťávu, skořicovou tyčinku, citronovou kůru a vodu.
  6. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a přikryjte. Za občasného míchání vařte asi 45-50 minut, dokud nejsou jablka dostatečně měkká. Pak jablka rozmačkejte nebo rozmixujte. 
  7. Latkes podávejte ozdobné zakysanou smetanou a jablečnou omáčkou. 

Náš tip: Klasické české bramboráky si pak můžete připravit podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více