Jak na dokonalý rebarborový koláč jako od babičky: Verze s pudinkem a drobenkou chutná naprosto úžasně
8. 5. 2024 Vaření
S úrodou ovoce to letos po dubnových mrazech sice vypadá bledě, vynikající koláče ale uděláte třeba i z rebarbory. Ty si navíc můžete upéct třeba hned. Rebarborová sezona totiž právě vrcholí, tak je třeba ji využít. V pudinkovém koláči z křehkého těsta její nakyslá chuť navíc krásně vynikne.
Ovoce nebo zelenina?
Rebarbora sice není ovoce, ale zelenina, ostatně její řapíky, které se z ní konzumují, připomínají řapíkatý celer. Jako ovoce ji ale v kuchyni většinou využíváme. Nejčastěji se z ní připravují právě koláče, kompoty, dorty, různé poháry, crumbly nebo džemy. O rebarboře se říká, že je jedním z prvních poslů jara a první plodinou, kterou můžeme využít právě do různých sladkých pochutin.
Její sezona začíná již na konci dubna, vrcholí v květnu a končí přibližně v polovině června. Pak už by se rebarbora jíst neměla, neboť je v ní hodně kyseliny šťavelové, která je ve velkém množství pro člověka jedovatá.
Právě kvůli kyselině šťavelové se z rebarbory nesmí jíst listy, které jsou na ni hodně bohaté, a právě kvůli ní je nutné ji tepelně upravit (uvařit nebo upéct), neboť se tímto způsobem obsah kyseliny šťavelové snižuje. Navíc je třeba jednotlivé řapíky oloupat, především tedy odstranit tuhá vlákna, kvůli nimž by se rebarbora špatně konzumovala.
Mohlo by vás zajímat
Kyselá rebarbora
Kyselina šťavelová však dodává rebarboře i její typickou kyselou chuť, pro niž ji mají mnozí v oblibě. Díky této výrazně kyselé chuti se rebarbora tak dobře hodí do koláčů, neboť krásně kontrastuje se sladkým těstem, případně s další náplní. Koláče se často vylepšují tvarohem nebo sněhem, rebarbora se také často kombinuje s jahodami. Její chuť krásně doplňuje vanilka a skořice.
Německý rebarborový koláč s pudinkem
Není divu, že jsou rebarborové koláče oblíbené po celém světě, hlavně tedy ve Spojených státech, Velké Británii a zejména pak v Kanadě. Populární je však rebarbora i v Německu, odkud pochází recept na tento vynikající koláč z křehkého těsta s pudinkovou náplní, doplněný ještě křupavou drobenkou. A jak jej připravíte?
Budete potřebovat: 220 g hladké mouky, 100 g studeného másla, 50 g moučkového cukru, 1 špetku soli, 100 g studeného másla, 1 vaječný žloutek (velikost M), tuk na vymazání formy a mouku na vysypání formy. Na drobenku si připravte: 175 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, ½ lžičky skořice, 1 špetku soli a 100 g másla. Na náplň: 500 ml mléka, 1 a půl balení vanilkového pudinkového prášku, 80 g cukru krupice, 1 žloutek (velikost M) a 400 g rebarbory.
- Kulatou koláčovou formu (Ø 26 cm) vymažte máslem a vysypte ji trochou mouky. Na těsto do mísy prosejte mouku, moučkový cukr a sůl, nakrájejte studené máslo na malé kousky a důkladně je smíchejte se suchými přísadami. Jako poslední vmíchejte žloutek a vypracujte těsto. To pak zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 30 minut chladit.
- Na drobenku mezitím dejte do mísy mouku, cukr, vanilkový cukr, skořici a sůl. Přidejte máslo nakrájené na malé kousky. Vše rozdrobte mezi prsty a vytvarujte hrubou drobenku. Drobenku dejte do chladu, dokud ji nebudete potřebovat.
- V malém hrnci přiveďte dvě třetiny mléka k varu. Zbylé mléko smíchejte s pudinkovým práškem a cukrem. Přidejte žloutek a míchejte do hladka. Jakmile se mléko začne vařit, vmíchejte směs a za stálého míchání ji na velmi mírném ohni přiveďte k varu. Krém nechte asi 15 minut chladnout.
- Křehké těsto nechte mírně změknout a rozválejte ho na pomoučeném povrchu na tloušťku přibližně 5 mm. Kulatý plát těsta pak přeneste do připravené formy, přičemž ponechte okraj vysoký asi 3 cm. Dno několikrát propíchněte vidličkou.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Rebarboru omyjte, osušte, zbavte vláken a odřízněte konce. Řapíky pak nakrájejte na 1-2 cm dlouhé kousky. Kousky rebarbory vmíchejte do pudinku. Směs rebarbory a pudinku rozetřete na základ z křehkého těsta a posypejte drobenkou. Rebarborový koláč s drobenkou a pudinkem pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut.
Náš tip: Trochu jiný hrnkový koláč s rebarborou můžete upéct podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Jimejinak: 9 zajímavostí o rebarboře: je zdravá, ale zároveň i nebezpečná
Tasteofhome.com: Are Rhubarb Leaves Really Toxic?
Wikipedia.org: Rhubarb pie
Einfachbacken.de: Rhabarberkuchen mit Pudding und Streuseln
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Proč se loupe rebarbora? Poradíme, jak připravit řapíky rebarbory k jídlu
Kdo nesmí jíst rebarboru? Odpovídáme na časté dotazy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Upekli jsme rebarborový koláč podle 100 let starého receptu od „Sandtnerky“: Starý návod slavné kuchařky skvěle funguje dodnes
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Rebarborový kompot: Jak jej připravit a dochutit, aby byl dokonalý? Pomůže hřebíček i citronová kůra