Kdo nesmí jíst rebarboru? Odpovídáme na časté dotazy
Rebarbora je výborná zelenina, kterou používáme jako ovoce. Začínáme ji sklízet ještě dříve, než začnou dozrávat jahody. Rebarboru si rádi vychutnáme v různých moučnících, džemech a kompotech, skvělá je ale i v omáčkách k masu.
Výborná a svěže nakyslá chuť rebarbory nemá jen zdravotní benefity v množství vitamínů (hlavně C) a minerálů, ale i nepříjemně vyšší množství kyseliny šťavelové, která naopak pro nás zdravá není. Zdraví lidé její nežádoucí účinky sníží spařením oloupané a nakrájené rebarbory a kombinací s potravinami obsahujícími hodně vápníku. Čím vážnější nemoc, tím přísněji musíme dodržovat různá omezení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdo nesmí jíst rebarboru
Potravinám s vyšším obsahem kyseliny šťavelové by se měli vyhýbat hlavně lidé s nemocemi močových cest, dnou a revmatismem. Kyselina na sebe totiž v těle váže vápník, takže hrozí nebezpečné snížení jeho hladiny, následné selhání ledvin, případně nepříjemné bolesti, jimž se každý nemocný jistě rád vyhne.
My ostatní si její chuťové benefity můžeme s dodržením podmínek dopřávat podle chuti.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Věnečky výborné
Přidáno před 2 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 4 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 5 hodinami
Ananasové kytičky
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kdoule příjemně voní a chutná, potřebuje ale tepelnou úpravu. Připravujeme z ní želé a používáme ji do koláčů
Komentáře