Den krevet
Národní den
Dne 10. května si připravte opravdovou lahůdku z darů moře. Slavíme Den krevet, malých korýšů, které jsou v gastronomii velmi ceněné pro svou rychlou a snadnou přípravu. Pokud je umíte správně připravit, chutnají opravdu báječně.
Krevety patří k nejoblíbenějším mořským plodům, na kterých si můžeme pochutnat. Existuje až 3000 druhů, nicméně v gastronomii se nejčastěji používají královské, tygří, obří anebo malé koktejlové krevetky, ze kterých se připravuje oblíbený krevetový koktejl. Krevety můžeme koupit čerstvé, které mají specifickou lehce šedou barvu. Také můžeme sehnat mražené krevety, a dokonce již vyloupané, které jsou pro konzumaci snazší, avšak tepelná úprava nevyloupaných krevet zaručí šťavnatější výsledek. Krevety nabízí mnoho možností, jak je v kuchyni využít. Můžeme je restovat, grilovat, smažit i dusit.
Jak krevety připravit
Těchto malých korýšů se rozhodně nemusíte obávat. Příprava je snadná a jednoduchá. Záleží na nás, zda zvolíme již vyloupané krevety, nebo v krunýřcích, důležité je odstranit střívko, které by jinak způsobilo hořkou chuť celého pokrmu. Chuť krevet nejvíce vyniká v kombinaci s česnekem, bílým vínem a limetkou. Také se k nim výborně hodí asijské koření a zázvor. Okořeněné krevety dle naší chuti můžeme opéct na grilu, osmažit zlehka z obou stran na olivovém oleji na pánvi, nebo povařit podle velikosti krevet 5-10 minut. Hotové krevety získají narůžovělou barvu. Jako příloha je výborná opečená bagetka, salát, nebo z nich můžeme udělat pokrm ve spojení s kořením a těstovinami nebo rýží.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den krevet?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 3 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 16 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Jak oloupat krevety. Tyto mořské plody jsou vhodné pro různé druhy kuchyňských úprav
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu