Odkud je vánoční punč? Název tradičního pití vzešel z počtu ingrediencí pro jeho přípravu
25. 12. 2020 Historie a zajímavosti
I když se to možná zapřísáhlým abstinentům nelíbí, alkohol přece jen patří k našemu životu a ke dnům oslav zvlášť. A tak ani Vánoce nejsou výjimkou. Většina lidí si ráda otevře lahev dobrého vína - ale k Vánocům neodmyslitelně patří také vůně punče. Odkud se tady vlastně vzal?
Punč z Indie i Číny
Vánoční punč nabízejí už tradičně třeba prodejci na adventních trzích. O tuto tradici jsme byli letos bohužel ochuzeni, ale to neznamená, že přijdeme i o typicky zimní petěšení, které právě punč svojí chutí a vůní nabízí. Možná je jeho až magická přitažlivost dána dobou, po kterou už ho lidé vyrábí, a také dlouhou cestou, kterou musel projít až sem k nám do střední Evropy. Kdo by si totiž myslel, že jde o nápoj místní nebo snad "od sousedů", velmi by se mýlil. První zmínky o punči byly nalezeny v záznamech starých Indů.
Byli to právě Indové, kteří dalí tomuto nápoji i jeho jméno - i když to se samozřejmě v průběhu jeho cesty po světadílech i v čase trochu změnilo, jeho základ je stále patrný. Slovo punč se alespoň vzdáleně stále podobá původnímu názvu panč (panch), což v hindštině představuje číslovku pět. A pět bylo ingrediencí, z nichž první punč vznikl. Základem - stejně jako dnes - byl i tehdy alkohol, do kterého byl přidán citron, cukr, voda a koření.
Mohlo by vás zajímat
O import punče do Evropy se postaralo politické uspořádání světa. Protože Indie patří mezi státy Commonwealthu, tedy i mezi bývalé kolonie Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, již v 17. století existovaly obchodní společnosti, které působily jak v Evropě, tak právě v Indii. Jednou z nich byla i Britská Východoindická společnost, jíž vděčíme za to, že dnes můžeme popíjet punč i uprostřed Evropy.
Nejlepší punč? Přece ten váš?
Na punč je snad tolik receptů, kolik chutí jen lidé mohou mít. Jako alkohol se používá víno, ale také gin a jiné alkoholické nápoje. Alkohol se pak dochucuje nejen cukrem, ale i dalšími surovinami. Do poměrně značné části receptů na ten "zaručeně nejlepší vánoční punč" pak jejich tvůrci přidávají i rum. Punč by ale neměl obsahovat příliš velké množství alkoholu, a proto je možné jej podávat na společenských akcích ve větší míře než jiné nápoje. Češi připravují punč nejčastěji z vína (ať již červeného nebo bílého) a s přídavkem rumu. Výjimkou nejsou ani "punče" bez alkoholu, kde hlavní roli hrají ovocné šťávy. Tyto nápoje jsou potom ideální variantou toho pravého punče pro děti nebo pro ty, kteří se alkoholu ze zásady vyhýbají.
Mohlo by vás zajímat
Chtěli byste letos o Vánocích zkusit svůj domácí punč? Pak se do toho pusťte - bude stačit lahev (750 ml) červeného vína, asi 200 ml rumu, 500 ml pomerančového 100% džusu, šťáva z jednoho citronu, 500 ml černého čaje a koření. Neměli bychom zapomenout na skořici, hřebíček, citronovou kůru a vanilkový lusk a samozřejmě cukr (ideálně třtinový) podle chuti. Vše dáme od jedné nádoby a lahodný nápoj, který určitě přispěje k dobré náladě a vánoční pohodě nejen na podnikovém večírku, ale i ve společnosti rodiny, je na světě.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Štědrovečerní menu za první republiky: Žádný kapr, jen hrachová polévka a kroupový kuba
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30