Byliny v kuchyni: Majoránka není jen koření do bramboračky. Léčí neurózy i ekzém
25. 1. 2021 Životní styl
Majoránka a česká kuchyně se k sobě hodí jako zmrzlina a pořádný kopec šlehačky. Bez této bylinky by nebyly pravé jitrnice, chutné bramboráky ani poctivá bramboračka. Pravděpodobně ji taky máte doma a pravděpodobně ji také přidáváte skoro do všeho. Víte ale, že kromě skvělé chuti má tahle léčivá bylinka i zázračné účinky na lidský organismus?
Majoránka chutná i léčí
Přidává se do zabijačkových jitrnic, bramboračka by bez ní nebyla bramboračkou a je stálicí receptů na poctivé bramboráky. Majoránka patří k nejpoužívanějšímu koření v tradiční české kuchyni a zřejmě ji i vy často přidáváte do svých kuchařských výtorů. Napadlo vás ale někdy při práci s touto bylinkou, že kromě výtečné chuti může vašemu tělu dodat i prospěšné živiny a pomoci třeba od rýmy, křečí v břiše nebo ekzémů?
Mohlo by vás zajímat
Bylinka s malými zelenými lístky se dá při příznivém počasí poměrně snadno vypěstovat i v květináči za oknem, nejlépe se jí ale daří v opravdu teplých krajích, kde je dokonce schopná dát svému pěstiteli i zralé plody. Zřejmě proto z ní už starověcí Egypťané a posléze i Řekové a Římané připravovali nápoj lásky. Zda byl účinný, to už se dnes nedozvíme, platí ale, že majoránka jako léčivá bylinka působí protinádýmavě a nejlepší účinek má na zklidnění rozhozeného trávení a zmírnění křečí v žaludku. Snad i proto se tolik hodí do bramboráků, které mohou být pro žaludek sice lahodnou, ale velkou zátěží. Majoránka zároveň podporuje tvorbu žaludečních šťáv a podněcuje chuť k jídlu.
Tato květinka má rovněž mírně močopudné účinky, působí desinfekčně a protizánětlivě a funguje jako antioxidant, takže dokáže pomoci i na typicky ženské problémy jako je třeba infekce močových cest. I z těchto důvodů je vhodné použít ji k léčbě ekzémů a kožních zánětů. Další oblastí využití majoránky mimo kuchyni je léčba migrény a stresu. Majoránka totiž podporuje normální činnost nervové soustavy a platí tak proti neurózám, nespavosti a slabosti. Bylinka rovněž pomáhá urdžovat normální hladinu cukru v krvi, posiluje imunitu a přispívá k normální funkci jater.
Mohlo by vás zajímat
Jak majoránku konzumovat?
Majoránka má nejvíce účinků, pokud se konzumuje čerstvá anebo sušená formou hlubokého zmrazení. Pokud si ji nechcete přidat do polévky, salátu nebo jiného jídla, je možné připravit si z ní čaj. Dvě polévkové lžíce sušené majoránky přelijeme 250 mililitry vroucí vody a necháme louhovat 10 až 15 minut. Čaj pijeme ještě teplý a nejlépe se hodí při žaludečních obtížích, křečích či zácpě. Případně se takto připravený nálev dá přidat do relaxační koupele pro lepší spánek a uvolnění svalů.
Při bolestech zad či při migréně dobře funguje majoránkový olej. Ten si připravíme smícháním extra panenského či jiného kvalitního rostlinného oleje s majoránkou v poměru 1/2 litru oleje na 3 dkg sušené majoránky. Olej s bylinkou se musí dobře promíchat, nalít do čisté a suché uzavíratelné láhve a následně je nutné nechat jej 14 dní odležet. Při použití jej vtíráme buď na bolavé místo na zádech, nebo při bolesti hlavy do spánků.
Mohlo by vás zajímat
Na ekzémy a záněty kůže platí mast z kokosového oleje s majoránkou, ještě lepší je ale mastička, které se při rýmě a podražděných dutinách vtírá přímo do nosu. Vyrobíme ji tak, že v malém rendlíku rozehřejeme 1 polévkovou lžíci kvalitního červeného vína, přisypeme do něj 1 lžíci sušené majoránky, promícháme a po minutě přidáme ještě lžíci másla, sádla nebo kokosového oleje. Přelijeme do uzavíratelné nádobky, necháme z vychladnout a uchováváme v lednici.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Byliny v kuchyni: Heřmánek platí na rýmu, nespavost i vlasy bez lesku
Byliny v kuchyni: Zhubněte pomocí kopřivy! Žahavá rostlina je skvělá na odvodnění
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 8 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 10 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 11 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 13 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní
Jak vyrobit domácí rostlinné mléko za pár korun? Je to snadné a stačí dvě ingredience!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů