Léčivý med pomáhá proti bakteriím i kašli. Je lepší světlý, nebo tmavý?
28. 1. 2021 Životní styl
Med je nejpřirozenějším druhem sladidla, které můžeme používat - a po dlouhá staletí také používáme. Kromě cukru obsahuje řadu prospěšných minerálních látek, vitamíny a flavonoidy. Působí proti bakteriím a dokáže ulevit od kašle. Když ale přijde na výběr konkrétního druhu, který je ten nejlepší?
Zázračný med
Jsme zvyklí přidávat si jej do čaje, někdo jej místo cukru dává i do kávy nebo třeba do snídaňové kaše. Med je asi nejpřírodnější cestou, jak něco osladit. A taky nezdravější, zdá se - produkt práce pilných včel totiž obsahuje celou řadu prospěšných látek a jeho blahodárné účinky na lidský organismus jsou vědecky ověřené.
Med obsahuje vitamíny C, A, B1, B2, B6, B12, D, K a E, dále flavonoidy a karotenoidy, z minerálních látek pak draslík, vápník, sodík, železo, křemík i hořčík. Med je přirozeně acidní a včely do něj při opylování ukládají peroxid vodíku, který má silné oxidační i redukční vlastnosti. Proto je med prokazatelně účinný v boji s nejrůznějšími bakteriemi, nejvýznamněji pomáhá proti infekcím způsobeným bakterií Escherichia coli, což je třeba zánět močových cest, který často trápí hlavně ženy.
Med umí rozpohybovat zaseklé vylučování a pomáhá také na podrážděný krk a kašel. I proto je vhodné podávat jej při takových obtížích dětem, ale pozor - jen těm starším jednoho roku. Pro velké množství minerálních látek totiž med není úplně lehce stravitelný a mladší děti by tak mohl v bříšku spíš potrápit.
Mohlo by vás zajímat
Tmavý, nebo světlý?
Když přijde na koupi medu, může jednoho zmást, kolik jeho druhů je k mání - lesní, luční, především ale světlý a tmavý. První poučkou, která platí univerzálně, je, že nejvhodnější je kupovat med přímo od včelaře, nikoliv v supermarketu. O tom, zda je lepší světlý, nebo tmavý med, diskutují i sami včelaři. Světlý (luční, květový) med pochází z květů většinou léčivých rostlin,vzniká "přirozenější" cestou, obsahuje více jednoduchých cukrů a je tedy stravitelnější. Tmavý med, kterému se říká také lesní, pochází z medovic stromů. Obsahuje více složitých cukrů a také více minerálních látek, organismus jej tedy zpracovává hůř, a to i ten dospělého a zdravého člověka.
Jste-li tedy zvyklí med používat a konzumovat často, je vždy lepší sáhnout po jeho světlejší variantě. Mimochodem - medem je možné se předávkovat, hraniční dávka je ale asi 80 gramů za den, což odpovídá zhruba 8 polévkovým lžícím.
Mohlo by vás zajímat
Jak med konzumovat?
Pokud chceme med použít při nachlazení nebo na zklidnění kašle, přidáme si jej například od zázvorového nebo heřmánkového čaje. Skvělé uklidňující účinky má medové mléko, kdy jednu až dvě lžíce medu rozpustíme v ohřátém mléce, a to pak upíjíme po malých doušcích nejlépe večer před spaním.
Pokud vás trápí ucpaná střeva, zkuste speciální medovou kůru. Ve 3 dcl vody rozmíchejte lžíci kvalitního medu a lžíci lněného semínka. Celý nápoj pak vypijte a v tom pokračujte po deset dní. Výsledkem by měla být úleva a zdravé zažívání. Určitě se nebojte ani medového piva nebo vína, kdy se sladký výtvor včel přidá do těchto alkoholických nápojů. Víno i pivo byste měli zahřát a nápoj vypít ještě teplý. Ale pozor, aby se při přípravě nic úplně nevařilo. Z alkoholu by vyprchal, inu, alkohol, a med by vařením mohl ztratit část prospěšných látek.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Heřmánek platí na rýmu, nespavost i vlasy bez lesku
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
Přírodní sladidla pro diabetiky: Čím se dá nahradit bílý cukr? Máme pro vás přehled toho nejlepšího
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 13 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje