Rakousko-uherské dědictví ze zlata: Jak zvládnout dokonalé řízky?
20. 3. 2021 Tipy a triky
Když se řekne sváteční jídlo, spolu s tím často zazní řízek. I když na první pohled působí, jako že na něm nelze nic zkazit,jeho přípravu není radno podceňovat. Pojďme si tedy dát malé opáčko, jak na opravdu křehký, šťavnatý a voňavý schnitzel.
Základ je maso
Pokud máte raději šťavnatější řízek, musíte vybírat maso, které obsahuje tuk. Nejlepší proto budou řízky z krkovice, hodí se ale i kýta. Z kuřecího masa jsou pak nejlepší stehenní řízky. Jestli ale máte možnost sehnat dobré telecí, určitě stojí za to po něm sáhnout.
Mohlo by vás zajímat
Mohlo by vás zajímat
Maso je třeba dobře naklepat. Jenom pozor na to, s jakou razancí se do této činnosti pustíte. Snadno se vám totiž může stát, že jemné maso rozmlátíte paličkou na padrť, a to by byla škoda. Leckdy vám tak postačí i pouhá pěst nebo větší nůž. Oboje řízek spolehlivě naklepe také. Maso se vám nebude trhat, pokud ho při naklepávání zakryjete potravinářskou fólii nebo igelitovým pytlíkem. Navíc si ušetříte práci s utíráním zacákaných ploch od šťávy z masa.
Jak na trojobal?
I když se to na první pohled nezdá, strouhanka může při obalování způsobit řadu potíží. Je tedy velmi důležité vybrat správnou. A v tomhle případě se to má trochu jako s princeznou Koloběžkou, protože strouhanka by neměla být ani moc stará, ale ani moc čerstvá. V prvním případě totiž do sebe natáhne hromadu tuku a z takového umaštěného řízku by rozbolel žlučník i ty, kteří ho už dávno nemají. Čerstvá strouhanka naopak rychle zvlhne a z masa pak odpadává, což ve výsledku vypadá nepěkně.
Někdy se stane, že se chystáte na obalování a zjistíte, že vám chybí vejce. Nemusíte kvůli tomu utíkat do obchodu, stačí, když místo něj dáte tak dvě, tři lžíce plnotučného mléka. Někdo má ve zvyku obalovat řízky půl dne dopředu. To je ale špatně, protože v takovém případě trojobal navlhne a při smažení se připaluje. Další chybou je, pokud mouku i strouhanku do masa doslova vmačkáváte. Stačí jenom lehce přitisknout, protože tak obal pak snáz vyfoukne a nepřipálí se.
Mohlo by vás zajímat
Řízky nemusíte smažit jenom v klasickém trojobalu; stejně dobře poslouží i takzvané těstíčko, tedy rozkvedlaná hladká mouka, vejce a mléko, které se v některých receptech nahrazuje pivem nebo bílým vínem.
Smažíme!
Říká se, že nejlepší řízky jsou ty smažené na sádle. Nic nezkazíte ani usmažením na oleji. Vídeňský řízek se například smaží nejenom na sádle, ale také na přepuštěném másle. Se smažením řízků si dejte na čas, smažte je pozvolna, aby bylo maso pěkně propečené a nic se nepřipálilo. Pokud budete řízky otáčet, je lepší je vzít kuchařskou pinzetou a zbytečně do nich nepíchat vidličkou, aby z masa nevytekla šťáva.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo obligátních chlebíčků a klasických jednohubek můžete připravit originální chuťovky. Překvapíte jimi i potěšíte
Jednohubky na lžíci Atraktivně servírované jednohubky na lžíci jsou hitem poslední doby. Maličkosti hezky naaranžované spolu chuťově ladí, některé… Číst více
Na křupavá kolečka Bake rolls potřebujeme starší rohlíky, olej, sůl a koření. Vznikne levná a výborná chuťovka k televizi
V obchodech nejsou Bake rolls zrovna levné, a přitom si je s minimálními náklady můžeme snadno připravit doma. Stačí nám přebytečné starší rohlíky a… Číst více
Nechte se inspirovat velkým přehledem nejlepších nápadů ze studené kuchyně. Spotřebujeme i zbytky z přípravy teplých jídel
S trochou důvtipu zpracujeme zbytky odkrojené z masa, zeleniny, pečiva, vajec, uzenin, sýrů apod. Mnohé z těchto zbytků (pokud už nejsou) je nutné… Číst více
20 receptů na dobrůtky pro rodinu i přátele: Připravte si mlsání k televizi
Určitě to znáte - po pracovním dni se usadíte k televizi a pustíte si oblíbený film. Najednou vás začne honit mlsná, otevíráte ledničku a nevíte, do… Číst více
Jak jíst dýňová semínka a k čemu se hodí? Dýňová polévka, posypaná opraženými semínky, chutná ještě lépe
Dýně olejná je druh dýně, jejíž na povrchu zelená semena nevyžadují loupání, proto se dají snadno konzumovat. Semena ostatních dýní se liší v tuhosti… Číst více
Jak připravit plněná vejce. Na krásné a chutné pohoštění potřebujeme vařená vajíčka
Příprava plněných vajec Pro přípravu plněných vajec potřebujeme vejce uvařená natvrdo, na což nám postačí vařit je 9 minut. Uvařená vejce oloupeme a… Číst více
Na černo nebo na modro? Tak se podával kapr v minulosti, bez salátu a s knedlíkem
Nedokážete si představit Štědrý den bez smaženého… Číst více
Sedm oblíbených slaných dobrot, kterými zabodujete u návštěvy: Poradíme, jaké pohoštění připravit na Silvestra
Na oslavě by totiž neměly chybět různé lákavé slané dobroty, které lze průběžně "pozobávat". Nic nezkazíme ani slanými koláči a záviny. Nezapomeňme… Číst více
20 variací na malé slané chuťovky: Chlebíčky a jednohubky jsou ozdobou svátečního stolu
Chlebíčky a jednohubky už ochutnal každý z nás. Přesto existuje spousta dalších malých chuťovek, které by vašim hostům nebo rodině chutnaly a… Číst více
Češi do toho! Užijte si sledování hokeje aneb Nejlepší recepty nejen pro hokejové fanoušky!
Je to jen pár měsíců, co skončila pandemií… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Rakytník řešetlákový zahradu pěkně zdobí a navíc je nabitý vitamíny. Bobulky zmrazíme nebo zpracujeme na sirupy a džemy
Kyselé zlato z Alsaska: Jaký je rozdíl mezi sauerkrautem a choucroutem?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 4 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 5 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 6 hodinami
Tilápie na másle a citronu
Přidáno před 7 hodinami
Bramborové lokše s husím sádlem
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
Vítěz Peče celá země Vojtěch svůj styl nezmění: Obyčejné buchty ode mě nečekejte, těch je na internetu dost, říká
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů