Česká kuchyně je sice poněkud kaloričtější, ale o to více chutnější
Česká kuchyně má své jedinečné a chutné rysy, a i když může být poměrně těžká, má své místo v srdcích těch, kteří si ji vychutnávají. Kromě tradičních jídel je ovlivněna nejvíce kuchyní německou a rakouskou a dále také kuchyní maďarskou.
Charakteristika typické české kuchyně
Česká kuchyně je kaloricky bohatá, hůře stravitelná a těžká, ale za to vynikající. Obecně je česká kuchyně bohatá na maso a moučná jídla.
- Základem naší kuchyně jsou brambory, obilí, luštěniny, houby a lesní plody, maso vepřové, hovězí, jehněčí, sladkovodní ryby jako kapr, pstruh, candát a zvěřina.
- Nesmí chybět ani chléb a pečivo a knedlíky (sladké i slané), které jsou jedinečnou přílohou české kuchyně.
- Používaným kořením je kmín, pepř, majoránka, paprika, česnek, libeček, česnek.
- S hlavním jídlem je spojená i polévka, kterou začíná typické české menu.
- V oblibě je česká zabijačka, kdy se zpracuje celé prase na jitrnice, kroupová jelita, tlačenku, tradiční polévku prdelačku, zabíjačkový guláš, škvaří se sádlo na škvarky
Nejoblíbenější recepty
Českým národním jídlem je vepřo-knedlo-zelo, moravský vrabec, svíčková na smetaně a pečená kachna s červeným zelím a knedlíkem. Husté omáčky jsou pro náš národ typické a oblíbená je také koprová, rajská, znojemská či houbová. Dále pak smažený vepřový nebo kuřecí řízek, guláš a bramboráky. Nechybí ani smažený sýr (eidam, gouda či hermelín) a smažený květák. Na Vánoce je typický smažený kapr a bramborový salát. Co se týče sladkých jídel, jednoznačně vedou kynuté buchty, koláče či třeba škubánky.
Další témata
Další recepty
Nejnovější recepty Více
Bezlepkové ovesné lívanečky s banánem
Přidáno před 7 hodinami
Cizrnové kari s brokolicí a rajčaty
Přidáno před 8 hodinami
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 22 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 23 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno 10. 6. 2024 14:49
Smažená rýže zero waste
Přidáno 10. 6. 2024 14:48
Přečtěte si Zobrazit více
Brambory zapečené s mletým masem a majolkovou směsí: Vynikající oběd či večeře, kde můžete využít zbytky z lednice
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Vaření podle horoskopu: Co uvařit Kozorohovi a jaké chutě mají vybíraví Lvi?