Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
27. 6. 2021 Vaření
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i proto už pomalu dochází inspirace, co na rozpálenou mřížku vlastně házet. Pokud máte doslova plné zuby grilovacích klobás, hermelínů, kukuřice, krkovice a burgerů, zkuste to trochu jinak! Přinášíme inspiraci na méně známé grilovací recepty, které si stoprocentně zamilujete.
Sbohem, krkovice!
Grilování je oblíbenou letní kratochvílí mnoha Čechů. Pokud se vám už ale zajídají bílé grilovací klobásy, marinovaná krkovice a třeba i burgery, zkuste něco nového! Prostor pro popuštění uzdy fantazii nabízí špízy, které sice nejsou žádnou novinkou, ale dá se na nich kombinovat mnoho různých věcí. Zkuste třeba grilovaná krůtí srdce a játra. Zní to možná zvláštně, ale je to delikatesa, která navíc vyjde jen na pár korun. Ostatně, jídlo se jmenuje meorav jerušalmi a je to jeruzalémský recept, který původně vznikl ze zbytků. Jak na to? Srdce překrojte napůl, játra nakrájejte na stejně velké kousky a dejte maso do mísy. Tam ho zakápněte olivovým olejem, přidejte sůl, pepř a oblíbené grilovací koření a dobře promíchejte. Takto nechte marinovat 30 minut, pak napíchejte na jehly a grilujte ve velkém žáru, dokud maso neztmavne. Pak špízy z grilu hned sundejte - vnitřnosti by uvnitř měly zůstat růžové. Pokud je necháte na grilu déle, maso ztvrdne a nebude dobré.
Mohlo by vás zajímat
Další variantou je místo vepřového na klasické špízy s cibulí, paprikou a třeba cuketou napíchat kusy lososa, který má pevné maso. I tak je ale rybí špízy dobré grilovat v alobalu - ostatně jako i lososí steaky - aby se vám to celé nerozpadlo. Náš tip! Lososa z grilu podávejte s jogurtovým dipem s bylinkami a česnekem.
Grilované ovoce
Na gril klidně můžete hodit i ovoce, a to ať už chcete ozvláštnit slaný předkrm, nebo vyrobit originální dezert. Skvělou chuťovkou je ananas ve slanině. Čerstvý ananas oloupejte a nakrájejte na kolečka. Jednotlivé kousky zabalte do jednoho nebo i dvou plátků anglické slaniny a upevněte kovovou jehlou. Grilujte na otevřeném grilu z obou stran, dokud se slaninka pěkně nevypeče do křupava. Skvělý je také grilovaný vodní meloun. Nakrájejte ho na trojúhelníčky, ale neloupejte. Potřete jednotlivé kousky melounu olivovým olejem a totéž udělejte s mřížkou grilu. Meloun opékejte z obou stran 3 až 4 minuty. Pak sundejte a dochuťte balzamikovým octem nebo čerstvou bazalkou. Náš tip! Meloun takto můžete jíst i samotný, ale ještě lepší je nakrájet jej na menší kousky a přidat do salátu s rukolou nebo polníčkem a prosciuttem.
Mohlo by vás zajímat
Jak je to s těmi dezerty? Kdo má rád sladké, rozhodně musí zkusit grilované fíky! Jednotlivé fíky zabalte do dvou vrstev alobalu a grilujte na středně rozehřátém grilu asi 8 minut. Občas obracejte. Pak fíky sundejte, nechte mírně vychladnout, vybalte a přendejte na talíř. Každý fík rozkrojte a doplňte řeckým jogurtem a pokapejte kvalitním medem. Náš tip! Skvělé jsou také grilované meruňky nebo grilovaný banán pokapaný čokoládovým topingem.
Toasty na grilu
Když se řekne toast, patrně si představíte buď trojúhelníčky plněné šunkou, sýrem a kečupem, nebo křupavý čtvereček chleba namazaný marmeládou. Ale jde to ještě jinak - a dokonce na grilu! Vynikající je například karibský toast s kuřecím masem, který se dá udělat i ze zbytků. Jak na to? Plátky toastového chleba zlehka opečete na středně rozpáleném grilu. Jen, co se prohřejí, je sundejte a potřete kečupem. Na chléb dejte kousky pečených nebo grilovaných prsou, osolte, opepřete, přiklopte kolečkem ananasu z konzervy a přikryjte plátkem sýra, idálně goudy. Pak dejte celý výtvor znovu na gril a grilujte, dokud se sýr nerozpustí. Tato sladko-slaná dobrota vás přenese rovnou na exotický ostrov!
Mohlo by vás zajímat
Pokud si chcete „zajet“ jen o něco blíž, ochutnejte toasty frankfurtské. Na ty potřebujete toastový chléb, kečup, sýr a frankfurtské párky. Vyrábí se podobně jako karibské toasty - chléb se nejprve lehce opeče, pak se sundá, potře kečupem... Pak na něj ale rovnou položíte plátek sýr. Jednotlivé párky nařežte tak, jako byste je chtěli nakrájet na malé kolečka, ale nikdy nedořízněte - vznikne takový podlouhlý ježek. Párek pak stočte do kolečka nařezanou stranou ven a na koncích spojte párátkem. Uzeninové kolo položte na toasty a dejte na gril. Opět grilujte, dokud se sýr neroztaví.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Grilování ryb: 7 tipů, na čem grilovat ryby, aby zůstaly dokonale šťavnaté a nebyly vysušené
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30