Hříšně sladké léto: 3 zahraniční dezerty, které si zamilujete
3. 8. 2021 Historie a zajímavosti
Ačkoliv se většina lidí snaží zachovat si přes léto štíhlou figuru, na dovolené je těžké odolat moučníku po lahodné večeři. Pokud se tedy chystáte na cesty a patříte mezi milovníky sladkých teček, zbystřete. Tyto tři delikátní zahraniční dezerty totiž rozhodně musíte ochutnat!
Tiramisu
Piškoty, černá káva a vůně kakaa. To vše společně s nadýchaným mascarpone tvoří delikátní symfonii chutí, kterou umí na jazyku rozehrát jen a pouze tiramisu. Tento tradiční italský dezert je oblíbený nejen ve své rodné zemi, ale popularitě se těší téměř po celém světě. Za vznikem této pochoutky stojí italský cukrář Carminantonio Lannaccone, který první verzi tohoto dezertu představil v roce 1970. Tehdy smíchal ingredience typické pro daný region, tedy silnou kávu, mascarpone, vejce, likérové víno marsala a piškoty. Nicméně vyladit recept do aktuální podoby mu údajně trvalo ještě dva roky.
TIP: Rádi poznáváte zahraniční kulturu skrze gastronomii? Ne každé jídlo musí vašemu žaludku sednout sednout. Raději si proto zřiďte cestovní pojištění, to vám bude krýt záda, zatímco se budete oddávat kulinářským radovánkám.
Crème brûlée
Kdo by nemiloval smyslnou vůni vanilky s nádechem romantické Paříže. Crème brûlée je ikonickou francouzskou delikatesou, kterou na svých cestách rozhodně nesmíte vynechat. Je známá především díky své křupavé krustičce, kterou na lehkém a sladkém vanilkovém krému vytvoříte pomocí flambovací pistole. Recept na crème brûlée se ve francouzské kuchyni poprvé objevil v roce 1691, a to v kuchařce mistra Massioalota. Jeho kulinářskému umění holdoval mimo jiné i Filip I. Orleánský, což byl bratr slavného Ludvíka XIV. V průběhu následujících století se z crème brûlée stal poklad francouzské národní kuchyně.
Pastéis de nata
Kdo by neznal tyto luxusní portugalské koláčky plněné žloutkovým krémem. Pastéis de nata se poprvé objevily v 19. století v lisabonské čtvrti Santa Maria de Belém. Takřka ihned se začaly těšit velké oblibě a dnes na ně můžete v Portugalsku narazit takřka na každém rohu. Základem pastéis de nata je listové těsto, které se naplní směsí z mléka nebo smetany, vaječných žloutků, cukru, mouky a vanilkového extraktu. Vzniklá směs se nechá provařit a zhoustnout. Následně se jí plní košíčky z listového těsta.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit hummus, falafel a další oblíbená jídla z cizrny. Tohle jsou nejžádanější speciality
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 8 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 10 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 11 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 13 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Hit internetu: Upekli jsme arašídové vafle jen ze dvou ingrediencí. Byly krásně nadýchané a zvenku křupavé
19 receptů na krémové polévky: Připravte si je v chladných dnech, zasytí vás a zahřejí