Grilování levou zadní: Jak poznat zralý meloun a jak z něj připravit skvělou grilovací omáčku
2. 8. 2022 Vaření
Meloun nejspíš obvykle jíte jen tak rozříznutý. Dá se s ním ale mnohem více kouzlit. Šťavnatý plod se dá využít i na grilování a lze z něj připravit i výborná grilovací omáčka.
Jak využít meloun při grilování
Zakousnout se do šťavnatého plátku melounu je požitek. Toto ovoce ale můžete využít i při grilování. Ať už při grilování samotného melounu, nebo si z něj můžete připravit grilovací omáčku. Máme pro vás recept na sladkou pikantní omáčku, která vzbouří vaše smysly. Melounovou grilovací omáčku můžete využít jako marinádu, glazuru i na namáčení. A k jakému pokrmu se hodí? Báječnou kombinaci vytvoří spolu s pečenou zeleninou, ale i s grilovaným kuřetem, vepřovým masem a dokonce i s rybami.
Mohlo by vás zajímat
Jak zjistit, že je meloun zralý
Zralost melounu se pozná nejen podle poklepání. Při vybírání v obchodě zvolte meloun s velkou žlutou skvrnou, což napovídá, že měl čas dozrávat na slunci. Zbývající barva by měla být sytá, tmavě zelená, případně s pruhy. To, že je meloun lesklý, může naznačovat jeho nedozrálost, měl by mít matnou slupku.
Jak vyrobit melounovou šťávu
Nejprve odstraňte slupku. Rozkrojte meloun napůl a vydlabejte dužinu. Poté ji dejte do mixéru, pokud možno bez černých semínek. Máte-li meloun bezpeckový (obvykle se podává pod značkou Bouquet), máte o starost méně. Mixujte pár sekund a získáte šťávu z čerstvého melounu. Můžete ji přecedit, ale takhle je hezky hustá.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit melounovou grilovacví omáčku
Melounová šťáva se kombinuje s třtinovým cukrem. Pokud ho nemáte, můžete tento cukr nahradit 3 lžícemi medu. Když směs přidáte ke sójové omáčce, dijonské hořčici a balzamikovému octu, získáte velmi zajímavou omáčku. Mezi suroviny můžete přidat i červenou papriku, pokud máte rádi pikantnější pokrmy, zvolte pálivou. Dávkujte podle toho, jak pálivá chuť vám vyhovuje.
Na melounovou grilovací omáčku budete potřebovat 1/2 hrnku melounové sťávy, 1/2 hrnku balzamikového octa, 1/4 hrnku třtinového cukru, 1/4 hrnku sójové omáčky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 prolisované stroužky česneku a 2 lžičky červené papriky. Vše dobře promíchejte. Dejte suroviny na vyšší pánvičku a za občasného míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne a nezredukuje se. Nechte vystydnout.
Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…
Jak použít melounovou grilovací omáčku
Připravte si i jednotlivé kousky masa, případně zeleniny a vložte je do misky. Maso zvlášť, zeleninu zvlášť. Podle potřeby zalijte potraviny na grilování omáčkou. Misku přikryjte a dejte ji do chladu na pár hodin. Skvělé je nechat potraviny marinovat přes noc. Když vám část omáčky zbude, budete ji moci využít na pozdější namáčení nebo podlévání.
Zdroje informací:
https://www.thespruceeats.com
https://manmeetsoven.com
https://homemadehooplah.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dijonská hořčice: Dochucovadlo, které zbožňoval už francouzský král Ludvík XI. a básnil o něm i Shakespeare!
Den vodního melounu
Netradiční recepty z melounu: Dejte si ho s balkánským sýrem nebo s vínem!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 11 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 18 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 19 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 20 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17