Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

grilovaný banán
Zdroj: Freepik, atlascompany

Grilování ovoce je tak nějak opomíjenější oproti masu. Přitom si tolik můžete rozšířit chuťové zážitky. Přečtěte si, jak si poradit s grilováním měkkého ovoce a získat tak třeba i skvělý základ pro dezerty.

Grilování měkkého ovoce

Grilování ovoce přináší nové a zajímavé chutě. Vyplatí se používat ne úplně přezrálé ovoce, aby bylo pevné. Když budete grilovat měkčí ovoce a budete se bát o šťávu, můžete pod něj dát alobal. Ale není to podmínkou. Než začnete grilovat, natřete olejem rošty nebo grilovací plochu. Sáhněte po oleji neutrální chuti, který je vhodný pro vysoké teploty. Ideální je řepkový.

Co se týká olejování ovoce, rozhodněte se podle chuťových preferencí. V zásadě ovoce, které zamíří na dezerty, není vhodné olejovat, abyste se vyhnuli nechtěné olejové pachuti. Pokud grilujete ovoce, které přijde na slaný pokrm, jako je ovocná salsa, můžete ovoce natřít olejem. Při grilování nechte ovoce několik minut ležet na rozpáleném grilu, povrch potřebuje čas, aby se opékal, a aby se nelepil.

Jak grilovat banány

Banány jsou skvělé na grilování. Podobně jako u ostatního ovoce vynikne jejich chuť a změní se textura. Sladké tóny jsou mnohem zajímavější. Na grilování banánů je ideální ovoce podélně rozpůlit s tím, že slupku nebudete sundávat. Nejdřív grilujte banány se slupkou dolů, aby se vnitřek ovoce nedotýkal roštu. Ideální je grilovat na přímém žáru, zhruba 5–7 minut, pak banán dejte řezem dolů a nechte, dokud nevzniknou stopy po grilování. Pak dejte ovoce pryč. Úžasně chutná na francouzském toustu, ale i na zmrzlině.

Jak grilovat jahody

Ano, i jahody jde úspěšně grilovat. Ideálně na špejli. Nezapomeňte, že pokud máte dřevěnou špejli, je třeba ji předem na 15 minut nechat nasát vodu. Na jednu špejli nandávejte kusy podobné velikosti. Budou tak podobně připravené. Napichujte je od stopky ke špičce. Jahody by měly mít pokojovou teplotu. Špíz dejte kolmo na gril, aby nepropadl, a grilujte ho na předehřátém grilu na středním stupni.

Během grilování ovoce několikrát otočte, aby bylo připraveno rovnoměrně. Doba vaření záleží na teplotě grilu a velikosti jahod. Obvykle se jedná o 5 minut na jedné straně, pokud jsou jahody velké. Jahodové špízy se hodí s balzamicem, ale i s vanilkovou zmrzlinou.

Mohlo by vás zajímat

Jak grilovat broskve

Broskve představují pro grilování tak trochu oříšek. Je důležité, aby byl gril dobře rozpálený (na střední tepotu), aby se ovoce nepřichytilo na grilovací plochu. ideální je broskev jen rozpůlit a vypeckovat. Dejte ji pak řezem dolů. Půlky broskve se připravují zhruba 8-10 minut, dokud nejsou lehce připálené. Grilovanou broskev můžete využít k bazalce, mozzarelle, ale i k rajčatům, hodí se do salsy. Podobně zacházejte i s meruňkami. Připravují se asi 6-8 minut.

Grilování a BBQ

Barbecue, anglicky zkráceně BBQ, je způsob venkovního grilování masa původně v kouři ze dřeva. Barbecue pochází z indiánské tradiční kuchyně a je oblíbené především v USA, dnes už se ale griluje…

Jak grilovat vodní meloun

Ačkoliv se to zdá zvláštní, griluje se i meloun. Nakrájejte z něj zhruba 2cm plátky, udělejte z nich trojúhelníčky (slupku nechte) a na nepřímém žáru grilujte 3–5 minut. Griluje se dobře, ale jen do té doby, dokud se na každé straně nevytvoří značky opečení. Můžete zkusit před grilováním přidat sůl nebo mletou červenou papriku. Grilovaný meloun skvěle chutná s fetou, mátou a balzamikovou polevou. Vyzkoušet můžete grilovat i žlutý meloun.

Zdroje informací:

ambitiouskitchen.com
homemadeandyummy.com
realsimple.com
loveandlemons.com
vindulge.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více