Petra z MasterChefa: Povelikonoční salát ze zbytků je skvělou zásobárnou vitaminů a hodí vás do pohody
11. 4. 2023 Vaření
Velikonoce jsou vámi a spousta nespotřebovaných zbytků, především vajíček, před vámi? Netrapte se! Finalistka MasterChef Česko 2022, Petra Krajčinovič má skvělé řešení! Z vajíček si můžete udělat mimořádně dobrý a taky mimořádně zdravý salát.
Hubnutí bez blbnutí
Kdo z vás si mě pamatuje z poslední série kulinářské show MasterChef Česko 2022, ten možná ví, že nejen, že ráda vařím, ale taky se specializuji na zdravé stravování a zdravé shazování kil. No a přesně o tomhle je tento recept.
Salát ze zbylých povelikonočních ingrediencí je neskutečně šťavnatý a plný chuti a kdo z vás potřebuje pár kilo do léta shodit, ani při konzumaci tohoto jídla nepozná, že hubne! A o to přece jde: netrápit se hlady, užívat si dobré jídlo, a přesto si udržet také fit postavu.
Salát má ještě tu výhodu, že do něj využijete špenát, pokud vám nějaký zbyl při přípravě nádivky, a vajíčka, která jste připravili pro koledníky nebo si je sami vykoledovali. Zkrátka, značka ideál!
A kdo z vás hubnout nepotřebuje, ten si možná rád zavzpomíná na moje bramboráčky:
Mohlo by vás zajímat
Povelikonoční salát ze zbytků
Potřebujete: 6 vajec vařených natvrdo (měla jsem záměrně na hniličko, níže se dozvíte proč), 8 ředkviček, 2 malé balíčky zeleného chřestu (cca 200 g), baby špenát (50 g), 1 lžíci hrubozrnné hořčice, majonézu (nemusí být), hrst ředkvičkových výhonků, 1 lžičku černuchy, 1 lžíci jablečného octa, olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř
Postup: Vejce oloupejte a natrhejte na kousky (vejce na hniličko opatrně, měly by mít řidší bílek a ten potřebujeme) a pošlete je do mísy. Ředkvičky omyjte, osušte, nakrájejte na čtvrtky a přidejte k vejcím. Z chřestu olámejte dřevnaté konce, zbylé výhonky překrájejte na 3 cm dlouhé kousky a blanšírujte maximálně 2 minuty v osolené vroucí se lžící jablečného octa.
Přeceďte a prudce schlaďte ledovou vodou, osušte a přidejte do mísy. Přihoďte baby špenát, ředkvičkové výhonky, lžíci hořčice, černuchu a dolaďte olivovým olejem, solí a pepřem. Pokud chcete FIT a FRESH verzi salátu, vynechte majonézu a salát promíchejte. Pokud si rádi pochutnáte, přidejte majonézu a ihned podávejte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vánoce za starých časů: Když se kapr dělal na černo a místo salátu se jedla pučálka
Říká vám něco kuba, peciválky či šprachanda?… Číst více
Pokud neholdujete kroupám, můžete vánočního kubu uvařit i z jiných obilovin. Poradíme ty nejvhodnější
Jiné obiloviny místo krup mohou být vhodnou náhradou. Většina z nich je výživově velmi hodnotná, podobně jako kroupy. A jsou většinou přirozeně… Číst více
Jak se dělá muzika: Staročeský pokrm byl sladkou tečkou po štědrovečerní večeři
Kde se vzal název muzika? To nikdo neví. Možná se jí tak říká proto, že jíst takový pokrm bylo jako poslouchat hudbu. V jiných oblastech se muzice… Číst více
Jak se v kuchyni zbavit zápachu ze smažení? Pomůžou ocet, skořice nebo aviváž!
Mezi nejnepříjemnější a nejobtížněji… Číst více
Vánoční houbový kuba: Jak se připravuje tento typický staročeský pokrm?
Krajové varianty receptu se mohou mírně lišit, základ však zůstává zpravidla stejný: kroupy a houby – ať už sušené nebo čerstvé. Protože šlo o… Číst více
Černý kuba: Kde vzalo staročeské vánoční jídlo svůj název a jak se vlastně dělá?
Chcete vidět na Štědrý den zlaté prasátko, ale… Číst více
Muzika, šprachanda nebo tomáškový kompot? Uvařte si méně známou staročeskou specialitu
Když dojíme štědrovečerní večeři, většinou se… Číst více
Jak prát utěrky? Místo prášku použijte tabletu do myčky a na aviváž raději zapomeňte!
Přestože papírové utěrky jsou docela praktická… Číst více
Na povrchu křupavý a uvnitř jemně krémový. Takový bude staročeský houbový kuba se správně uvařenými kroupami
Houbový kuba je i v dnešní době tradičním pokrmem… Číst více
Masopust končí, je tu Popeleční středa a s ní čas půstu. Co bychom měli jíst a pít během následujících týdnů? Třeba staročeskou pučálku
Pokud jste si doteď neužili dostatečně koblih,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená