Pepper X je oficiálně nejpálivější chilli papričkou na světě. Jalapeño je vedle ní jídlo pro děti
23. 10. 2023 Historie a zajímavosti
Svět zná novou nejpálivější chilli papričku. Pepper X je nově korunovaným králem, jehož prvenství na začátku října potvrdila i Guinnessova kniha rekordů. Tato výzva pro všechny milovníky pikantního jídla je tisíckrát pálivější než průměrná paprička jalapeño.
Nepředstavitelná pálivost
Svět chilli papriček se mění díky novince, kterou představil Ed Currie, zakladatel společnosti Puckerbutt Pepper Company. Ten totiž pěstuje odrůdu, jejíž pálivost v průměru dosahuje astronomických 2,69 milionu Scovilleho jednotek. Tato hodnota výrazně překonává dosavadního rekordmana, papričku Carolina Reaper s průměrnými 1,64 miliony jednotek na Scovilleho škále, uvádí server CNN.
Toto měřítko pálivosti vyvinul již v roce 1912 americký chemik Wilbur Scoville. Pro lepší představu, pokud vás láká dobrodružství ochutnání papričky jalapeño, musíte se vypořádat s pálivostí mezi 3 000 a 8 000 Scovilleho jednotkami.
Mohlo by vás zajímat
Kde se vzala nová paprička
Na své farmě v Jižní Karolíně, Ed Currie, otec pálivé odrůdy Carolina Reaper, věnuje více než dekádu svého života pěstování Pepper X - papriky, která byla zkřížena s některými z nejpálivějších druhů světa. Cílem bylo dosažení maximálního obsahu kapsaicinu, chemikálie zodpovědné za její ohnivou pálivost.
Prvně Pepper X Currie představil během epizody populárního YouTube seriálu „Hot Ones“. Od té doby si získal oblibu mezi gurmány a milovníky pálivého jídla, kteří měli možnost ochutnat jak samotnou papričku, tak třeba omáčky z ní vytvořené.
Currie popisuje svou původní papriku Carolina Reaper jako „smrtící“, Ale zdá se, že pro Pepper X, který o milion jednotek překonává tuto papričku na Scovilleho stupnici pálivosti, zatím neexistuje dostatečně silný přívlastek.
Nebezpečná manipulace
Pálivé papriky jsou fascinujícím druhem zeleniny, který je oblíbený pro svou pikantnost a výraznou chuť. Pro tyto vlastnosti se staly součástí mnoha světových kuchyní. Kromě své pálivosti jsou ovšem bohaté na vitaminy a minerály a obsahují antioxidanty, které mohou přispívat k ochraně těla.
Nicméně, manipulace s pálivými papričkami vyžaduje určitou dávku opatrnosti, protože jejich šťáva může dráždit pokožku a oči. Proto je nezbytné si po manipulaci s nimi důkladně umýt ruce a v některých případech používat rukavice.
Česká stopa
To je i případ českého výrobku HOT CHIP, které kvůli své extrémní pálivosti dokonce zakázali prodávat v jednom francouzském regionu. Přestože výrobce na možné nežádoucí účinky kapsaicinu obsaženého v chipsech, upozorňoval, francouzský distributor hovořil o ohrožení zákazníků a nechal chipsy stáhnout z prodeje.
Zdroje informací
edition.cnn.com - Guinness World Records declares Pepper X as world’s new hottest chili pepper
puckerbuttpeppercompany.com - Pepper X Products
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Perličky jsou drůbež původem z Afriky, s modrým masem a pronikavým hlasem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 7 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 8 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 10 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 12 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Škvarková pomazánka netradičně: Přidáním chilli a česneku dostane říz, zakysaná smetana zase dodá jemnost
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko