Odborník radí, jak na domácí ořechové máslo: Ořechy je potřeba předem správně opražit, aby pustily tuk
11. 4. 2024 Ostatní
Milujete ořechové pomazánky typu Nutella, ale jsou na vás moc tučné, moc sladké, nebo vám vadí něco jiného? Zkuste si ořechové "máslo" vyrobit sami doma. Jak to udělat co nejlépe, na to jsme se zeptali Alexe Koníčka z firmy Big Boy, který se právě výrobou ořechových másel dlouhodobě zabývá.
Od kvantity ke kvalitě
Dříve to byla Nugeta (s obsahem arašídů), pak Nutella (s lískovými ořechy) a dnes si můžeme mezi ořechovými krémy vybírat. Jenže, ne všechny nám vyhovují chutí nebo složením. Zejména v poslední době často diskutovaný palmový tuk v některých domácnostech „nesmí přes práh“.
Co s tím? Možnosti jsou dvě. Připlatit si za kvalitu, anebo se pokusit pustit do domácí výroby. Vyrobit si domácí ořechové máslo sice není zas až tak složité, ale má to své zásady. Pro dobrý výsledek jsou potřeba dvě věci: předem opražit ořechy a použít výkonný mixér.
Mohlo by vás zajímat
Jak na ořechový krém
„Ořechy se praží kvůli snížení vlhkosti a zvýraznění chuti. Nižší vlhkost je potřeba kvůli nižšímu riziku rozvoje mikroorganismů," radí pro čtenáře webu Toprecepty Alex Koníček z firmy Big Boy a dodává, že pražení také pomáhá lépe uvolnit z ořechů olej, takže pak snáze dosáhneme lepší konzistence ořechového krému.
Ořechy je ale potřeba opražit tak akorát a nespálit. Můžete to udělat třeba v předehřáté troubě při teplotě zhruba 170-175 stupňů. Ořechy musejí získat příjemně zlatavou až medovou barvu, ale nesmí být spálené. Poté se nechají vychladnout a na krém je nutné je rozemlít
„Ořechy můžeme umlít v mixéru, nouzově jde použít i ponorný. Musíme ovšem počítat s tím, že v domácích podmínkách bude struktura spíše hrubší. Pro opravdu hladkou, sametovou konzistenci je potřeba použít výkonné profesionální stroje," radí Alex Koníček.
K ořechům můžete pro zjemnění přidat kokosový, olivový nebo jiný olej. Arašídy jsou tučné samy o sobě, na ty vám stačí jen trpělivost s mixováním. Finální dochucení je pak na vás. Hodí se kakao, javorový sirup či vanilka.
Jak ořechový krém uchovávat
„Dobře uzavřenou sklenici s domácím ořechovým máslem můžeme skladovat i několik měsíců, nemá ovšem takovou trvanlivost jako když je nádoba profesionálně uzavřená od výrobce," říká Alex Koníček.
Obecně je nutné brát v úvahu, že v domácích podmínkách se hůř zajistí stoprocentní hygienické podmínky, a to jak při přípravě, tak třeba při přemisťování ořechového másla do sklenice. Doporučujeme je proto skladovat v lednici a spíše kratší dobu.
Koupené ořechové máslo naopak nemusí být v chladu. Dokonce je to horší, protože pak má tuhou konzistenci a hůře se s ním pracuje.
„Jakmile ale sklenici otevřeme, pak už ji musíme skladovat v chladu a temnu a spotřebujeme co nejrychleji," doporučuje expert a upozorňuje i na rizika domácí výroby. Kromě hrubší konzistence je to také bezpečnost výsledného krému.
Speciálně arašídy jsou velmi náchylné na plísně, tedy i máslo z nich vyrobené může být v tomto smyslu rizikové. Ale máte-li ořechy či arašídy z ověřeného zdroje, u ořechů nejlépe z vlastní zahrádky, směle se můžete pustit do mixování.
Něco navíc: Pokud se vám nechce do mixování, z ořechů si můžete upéct i skvělou bábovku podle našeho video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
20 nejoblíbenějších receptů na bramborové saláty: Připravují se nejen na Vánoce
Bramborový salát a řízek patří k tradičním svátečním pokrmům. Salát se připravuje z brambor typu A, které jsou pevné, drží tvar a hned tak se… Číst více
Jak na bramborový salát bez majonézy. Nahraďte ji nebo salát ochuťte zcela jinak
K bramborovému salátu bez obsahu majonézy se nejčastěji uchylují rodiče malých dětí. Neznamená to, že by byl méně chutný. Majonézu lze v salátu bez… Číst více
MasterChef Česko: Vídeňský bramborový salát podle originálního receptu vás nadchne!
Bramborový salát s majonézou je česká klasika.… Číst více
Šéfkuchař hotelu Pupp: Na tomto vídeňském bramborovém salátu si u nás pochutnává i Jiří Bartoška
Karlovarský filmový festival je nejen svátkem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Vyzkoušeli jsme: Palačinky snů podle legendární Kuchařky kačera Donalda jsou krásně vláčné a nadýchané
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 15 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 21 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38