Domácí ořechová a semínková másla

petram Kuchařka: petram

Ostatní 13 názorů

Suroviny

ořechy nebo semínka (arašídy, mandle, lískové oříšky, vlašské ořechy, kešu, slunečnicová semínka, sezam…)
sůl
olej
na dochucení
např umělé sladidlo (med, sirup, stevia, práškový cukr)
skořice
kardamom
kakao nebo naopak pikantní koření
posekané oříšky nebo semínka
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. K přípravě oříškového másla je potřeba výkonný mixer. Doba přípravy závisí právě na mixeru, dle návodů na internetu se liší od 2 do 25 minut. Oříšky/semínka (obvykle dělám z 200 g) dáme do nádoby mixeru a začneme mixovat. Nejdříve se ořechy nasekají na hrubé kousky (fáze 1), pak na jemný prášek (fáze 2). Postupně, jak se z oříšků uvolňuje tuk, se začínají vytvářet vlhčí hrudky (fáze 3). V této fázi se má přidat 1 lžíce oleje (já ho ale nedávám), špetka soli (pozor, vynechat pokud máme solené ořechy) a případně další ochucovadla. Dalším stupněm je hustá pasta s kousky oříšků (fáze 4). Když mixujeme dál, pasta začne pomalu řídnout a stávat se jemnější. Nakonec bychom měli dostat hladkou oříškovou pastu (fáze 5).

  2. Obvykle bývají ke koupi dva druhy oříškových másel – crunchy (křupavé) a smooth (hladké). Chceme-li máslo křupavé, stačí po první fázi mixování odebrat trochu nasekaných oříšků a na závěr je vmíchat do připravené pasty.

  3. Podle nejrůznějších receptů na internetu se v polovině mixování, když se začnou tvořit hrudky (fáze 3), má přidat lžíce oleje. Mně oříšky přijdou mastné až dost, takže olej již nepřidávám.

  4. Oříšky můžeme použít loupané i neloupané (případně půl napůl), nasucho opražené nebo „natural“. Nejlevnější a nejpohodlnější variantou je použít pražené arašídy. Ty se obvykle dodávají solené. Stačí je před přípravou promnout v utěrce, část soli se otře a zbytek nahradí sůl přidávanou uměle. Oříšky bychom neměli před mixováním máčet, případně je pak musíme nechat zcela uschnout. Přítomná voda by snížila trvanlivost hotového másla.

  5. Pokud chceme mít máslo opravdu zdravé a zdraví nezávadné, koupíme ořechy v bio kvalitě. Běžně prodávané pražené arašídy (půl kila za 33–40 Kč) často obsahují různé plísně a toxiny, proto se asi vyplatí si za kvalitu trochu připlatit.

Poznámka

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí ořechová a semínková másla

  • petram petram(autor receptu)

    Zuzun, Majka, Henelie: Mixer mám tyčový Bosh MSM 67PE, tento: http://www.mall.cz/tycove-mixery/bosch-msm-67pe?kp.... Viděla jsem ale někde na internetu, že to zvládl i starý klasický mixer, kde jsou ostří ve šlehací nádobě na dně.

    Odpovědět

  • henelie henelie

    Ten mixer stojí cca kolem 15 000 korun. je skvělý pomocník, chci ho, tak odkládám.:-K

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    petram:Recept je moc pěkný,jen nevím,jestli mám použít výkonný sekáček,nebo mixer...prosím v čem jsi to dělala a kolik má přístroj W jsem docela dobře vybavená kuchyňskýma přístroji a vím,že nelze každý použít na vše.

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Taky jsem videla na netu recepty bez pridani oleje, orechy si opravdu vystaci s vlastnim olejem. Ja tak vykonny mixer nemam, tak radsi zatim delat nebudu, ale posilam bod za tipy a foto postup, aspon konecne vidim jak to ma v tech fazich presne vypadat.:yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    petram: No, nezkoušla jsem na tom zatím nic podobného. Tvůj recept jsem sdílela i na FB a už si tam o tom povídáme :-)

    Odpovědět

  • petram petram(autor receptu)

    Jana Remkova: Jani, vyzkoušej, přinejhorším budeš mít dobře namleté ořechy do koláče :-) Ale co jsem kde četla, lidé si naopak ty starší vysoké chválí, že to s nimi jde. Jen to chce trpělivost a vydržet i třeba patnáct minut. A občas ho vypnout, aby se nepřehřál. Chopper bych asi nezkoušela, ten jen seká, ne?

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Tak tohle si hned posílám sama sobě. Jen si nejsem jistá, jestli mám dobrý mixér. Mám klasický vysoký a tzv ČOPR, asi se to tak nepíše, je to ten přitláčející se zvrchu. Strašně se mi to líbí!! :yes:

    Odpovědět

  • petram petram(autor receptu)

    Eva: Ne, ořechy mi přijdou mastné až dost samy o sobě.

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Opravdu zajímavé. Opravdu nepřidáváte žádný olej?????

    Odpovědět

  • zizala zizala

  • spagetka spagetka

    Určitě zajímavé a vyzkouším, protože oříšky a semínka v nejrůznější podobě jsou pro diabetiky velmi vhodné právě kvůli složení. Dělávám podobnou pastu ze slunečnicových semen (ty manžel zobe snad po kilech, no, po dekách určitě ;-):-D:-D). Takže zkusím i kombinaci ořechů a semen. :yes:
    Jinak olej nebudu přidávat, ale asi ani sladidlo, ale to uvidím až při výrobě, do slunečnice nedávám nic.

    Odpovědět

  • Jenny Jenny

    to vypadá dobře...:)+1;-)

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    ...já bych těm Bio produktům zas tak moc nevěřil, někdy jsou horší než normální. Běžně kopuji půlkilová balení solených arašídů a jsou dobré. Hlavně se nesmí kupovat zlevněné, ty bývají žluklé.

    Odpovědět

Tématické fráze: orechove maslo recept ořechové máslo recept na orechove maslo ořechová másla mixer na ořechové máslo slunečnicové máslo ořechova pasta domácí oříškové máslo ořechové máslo výroba pasta z vlašských ořechů recept ořechová másla recepty výroba ořechového másla jak udělat ořechové máslo slunečnicové máslo recept ořechová másla recept domácí kešu máslo jak vyrobit ořechové máslo domácí slunečnicové máslo máslo z vlašských ořechů mixér na ořechová másla