Česko bude grilovat v nové show pod taktovkou Zdeňka Pohlreicha. Ten prozradil, proč maso nikdy nenakládat do oleje
23. 3. 2024 Rozhovory a reportáže
V sobotu 23. března startuje nová realitní show Česko na grilu. Dvojice soutěžících budou soupeřit v tom, kdo dokáže připravit pořádně nažhavené delikatesy před zraky porotců, staronového "šéfa" Zdeňka Pohlreicha, a jeho kolegy Martina Svatka. Oba pány jsme pro web Toprecepty.cz krátce vyzpovídali.
Česko žhaví grily
Letní atmosféra se sice zdá být ještě daleko, ale přivolat si ji můžeme už teď prostřednictvím party nažhavených soutěžících v show Česko na grilu. Deset různorodých dvojic si mezi sebou zasoutěží o to, kdo je nejlepší amatérský grilmaster naší země.
A dohlížet na celé klání nebude nikdo jiný, než Zdeněk Pohlreich se svým kolegou, šéfkuchařem Martinem Svatkem. Pořadem navíc provází oblíbení moderátoři Tomáš Zástěra a Patricie Pagáčová.
Soutěžní dvojice složené z nadšených amatérů, kteří podlehli kouzlu ohně a dýmu, tvoří páry partnerské, kamarádské i rodinné. Ti všichni budou grilovaná jídla připravovat nejen pro porotu, ale také pro hosty, kteří následně zhodnotí jejich kulinářské umění a zvolí grilmastera dne.
Mohlo by vás zajímat
Nenakládat do oleje, ale solit!
Grilovat se bude nejen maso, ale i zelenina. Ta by ale šéfa Zdeňka Pohlreicha moc neuspokojila. „Já miluju pořádný steak z kvalitního masa. A je mi jedno, jestli je český nebo americký, hlavně dobře vyzrálý," svěřil se pro Toprecepty Zdeněk Pohlreich a prozradil i to, v čem podle něj děláme při domácím grilování chyby.
„Maso naložené v oleji. Nakládat maso do oleje, to rozhodně není dobrý nápad. Olej pak teče do ohně, hoří to a to nikdo nechce," řekl Pohlreich a na dotaz, zda on sám maso předem solí, nebo ne, měl jednoznačnou odpověď. „Já vždycky! Já jsem solící tip," smál se šéf.
Začít od konce
Co bychom doma neměli u grilu podcenit, v tom poradil i druhý porotce, šéfkuchař táborské restaurace Mace a zároveň dlouholetý člen Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, Martin Svatek.
„Nepodceňujte přípravu," radí Svatek a dodává, že se často stává, že se těšíme hlavně na maso, tomu se věnujeme, dáme ho na gril, obracíme, kontrolujeme a pak, když je najednou hotové, začneme shánět brambory, zeleninu, strávníky...
„To je špatně, lidi mají čekat na maso, ne maso na lidi. Doporučuji začít s přípravou od konce. Mít připravenu zeleninu, dipy, brambory, pečivo, a mít strávníky pohromadě. Grilování je poměrně krátkodobá záležitost. Lidi investují do kvalitního masa a pak si to pokazí tím, že se na sebe čekají," uzavřel šéfkuchař.
Extra tip: Pokud vás zajímá, jak vypadají účastníci soutěže, podívejte se do naší galerie:
Jak na skvělá grilovaná žebra, na to se můžete podívat v našem video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 11 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 23 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Palačinky podle receptu Zdeňka Pohlreicha: Jemné a krásně vláčné, dochucené marmeládou a pocukrované chutnají skvěle