Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Zdroj: Toprecepty, mika59

Hraběnčiny řezy patří mezi úžasné české dezerty našich babiček. Obyčejný jablečný koláč je povýšen na slavnostní dobrotu díky nadýchanému sněhu. Připravte si moučník podle ověřeného receptu.

Co jsou hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy, hraběnčiny koláče, hraběcí koláče, případně barončiny řezy. Všechny názvy odkazují na jeden výborný moučník s jablečnou náplní. a Skládá se z několika vrstev nespočet variant 

Jablečné moučníky jsou všeobecně oblíbené. Tento je korunován sněhovou vrstvou, která dezertu dodává sváteční podobu. Na ní je ještě nastrouhaný zbytek těsta. Pro efektní podobu se tak hodí, když nás přepadne mlsná, ale i na sváteční příležitost. A o spokojené mlsaly nebude nouze.

Hraběnčiny řezy nejlépe chutnají ještě vlažné, případě v den upečení. Pokud budeme podávat tyto řezy v další dny, je třeba počítat s tím, že se na sněhu začne srážet tekutina. Výsledkem bude to, že lahodně křupavé řezy nepříjemně změknou. 

Co udělat, aby se hraběnčiny řezy povedly

  • Suroviny pro těsto necháme při pokojové teplotě. Tuk tak změkne a půjde s ním lépe pracovat.
  • Těsto rozdělíme na třetiny a jednu třetinu dáme do lednice nebo na půl hodiny do mrazničky, půjde lépe strouhat.
  • Na plech přijdou dvě třetiny těsta a na něj pro vylepšení můžeme dát nahrubo nasekané vlašské ořechy. Následují jablka, mletá skořice. Někdo dává skořicový cukr a ještě případně vanilkový cukr. Na to navršíme vrstvu sněhu. Pokud v ní bude cukr, je třeba počítat s tím, že dezert pak bude hodně sladký.
  • Jablka nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky. Budou mít lehkou strukturu, budou šťavnatá, a přitom těsto příliš nenavlhne.
  • Jak zdokonalit sněhovou vrstvu. Pevný sníh ušleháme s krystalovým (nebo krupicovým) cukrem. Moučkový cukr často obsahuje protihrudkující látky, které sněhu neprospívají. Co ale pevnému sněhu prospěje, je lžička octa a (nebo) kukuřičného škrobu. 
  • Vrchní nastrouhané vrstvy těsta by mělo být tolik, aby sníh nepatrně prosvítal. 
  • Pečeme při 180 °C zhruba 40-45 minut dorůžova. Vytáhneme z trouby a necháme povychladnout. Moučník se tím zpevní. 

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak připravit hraběnčiny řezy

Na plech s vyšším okrajem 32 x 22 cm tohoto poměrně dost sladkého dezertu budete potřebovat: 450 g polohrubé mouky, 200 g másla, 6 g prášku do pečiva, 200 g cukru moučka a 4 žloutky. Na náplň: 600 g jablek, 200 g cukru krystal, 100 g ořechů, 4 bílky, 50 g rozinek a 1 lžičku skořice. Na vymazání a vysypání formy: tuk a hrubá mouka.

Jak na to? Máslo nechte povolit. Plech vymažte tukem a vysypte moukou. Do hrníčků oddělte žloutky od bílků. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr, změklé máslo a žloutky, které zapracujte co nejrychleji do těsta.

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozdělte na dvě části: 2/3 namačkejte na plech a 1/3 těsta zabalte do igelitu a nechte v chladničce ztuhnout. Ušlehejte sníh z bílků a ke konci šlehání po částech přidávejte cukr krystal a ještě vyšlehejte. Jablka oloupejte. Rozinky spařte horkou vodou

Na plech s těstem nastrouhejte jablka na plátky, ochuťte je skořicí, posypte rozinkami a strouhanými ořechy. Na jablka rozetřete pevný sníh z bílků a cukru. Na povrch hraběnčiných řezů nahrubo nastrouhejte zbytek těsta z ledničky a dejte péct do vyhřáté trouby. Až začne těsto růžovět, je upečené. Trvá to zhruba 40 minut.

Náš tip: Připravte si lahodné hraběnčiny řezy podle následujícího videoreceptu: 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli