Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vaří děda, kterému je 80 let, profesí byl kuchař a jako učeň začínal ve svých 14 letech? Pojďte se s námi podívat na příběh i recepty Josefa Senohrábka, který se rozhodl své kuchařské zkušenosti sdílet se čtenáři webu Toprecepty.cz. Tentokrát se s vámi podělí o recept na parádní řízek.

Kuchařem 66 let

O příběhu Josefa Senohrábka, kuchaře, který vaření zasvětil celý svůj život, jsme psali už minule. Připomeňme jen, že do učení na tříletý obor kuchař-číšník nastoupil již v roce 1958, praxi měl pak v mnoha slavných hotelích a restauracích, mimo jiné vařil i v dříve slavné čínské restauraci ve Vodičkově ulici nebo v restauraci Moskva na Příkopech.

Po boku stál i a učil se i od kuchařského mistra Viléma Vrabce. Poté se rozhodl, jak sám říká „přejít z luxusu na obyčejnou práci k Jednotě".

„Dostal jsem restauraci u silnice a začal vařit pro šoféry. Rozneslo se to tak, že jsem se nezastavil. Ve čtyři ráno do kuchyně a v sedm hodin už kluci stavěli na polévku a guláš s rohlíkem," směje se Josef, který už je sice dávno v důchodu, ale rád s láskou a se svou ženou vaří dodnes. 

Pro čtenáře webu Toprecepty v našem druhém síle seriálu Teď vaří děda představuje šťavnatý vepřový řízek v těstíčku.

Vepřový řízek v česnekovém těstíčku

Recept necháváme v původním znění, tak jak jej Josef napsal do facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého, kam se přidal loni a kde jsme jej potkali i my. A teď už necháme vyprávět samotného kuchaře...

Podle mého jednoho jednoho šéfa přidám moudrost. Přemýšlej a snaž se lidi potěšit. Zeptal jsem se, jak nejlépe, a on řekl, že poctivým jídlem a úpravou. Lidé jedí nejdříve očima. Vše, co můžeš rozdělit a upravit, to udělej. No a tak jsem smažíval sýr ve dvou kusech na porci, a řízky. Gramáž stejná, ale porce od pohledu velké. Uvidíte.

Na vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku budete potřebovat: 2 řízky z křížové kosti, rozpůlené na 4 kusy, dále 2 vejce, půl lžičky česnekové pasty, 2 polévkové lžíce strouhaného sýra, 2 polévkové lžíce hladké mouky, mléko jen podle potřeby, sůl, lžíci polohrubé mouky a olej.

Řízky naklepeme, rozpůlíme a osolíme. Protáhneme polohrubou moukou, aby nám drželo těstíčko.

Všechny suroviny na těstíčko smícháme a mělo by se nám podařit těstíčko asi jako na lívance. Řízky dáme do těstíčka, nejdříve jeden a zkusíme ho vyndat. Když těstíčko drží začínáme smažit, ale trochu pomaleji. Těstíčko je brzy hotové, tak pomalu, aby se nám vše prosmažilo.

K tomu jsem udělal fofr salát. Jen tři vařená vejce, tři větší brambory uvařené, 1/4 cibule, 1 sterilovanou okurku, jarní cibulku hrstku, lžíci hořčice, sůl, pepř a zakysanou smetanu doplněnou jednou lžící majonézy.

Něco navíc: Na postup přípravy se můžete podívat do naší fotogalerie: 

Fotogalerie - Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku

Ukázat 6 fotografií

Jak na zase trochu jiný řízek Ondráš, na to se můžete podívat v našem video receptu: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více