Těhulky, na toto pozor! Syrové klíčky, tuňák a další potraviny, kterým by se budoucí maminky měly vyhnout
26. 9. 2020 Životní styl
Mnozí lidé dnes sledují trendy zdravého stravování. Mezi nimi v současnosti jednoznačně vede raw strava, vegetariánství či veganství. Ukazuje se však, že v případě těhotných žen jdou všechny stravovací trendy stranou – mohou jim totiž ublížit i některé zdravé potraviny.
1. Syrová vejce
V případě konzumace syrových vajec se vystavujete riziku toxoplasmy a salmonely, které nejen těhotným ženám mohou přivodit opravdu závažné zdravotní potíže. Pozor si tedy musíte dát nejen na vejce připravená takzvaně na měkko, ale i na domácí majonézy, dresinky a holanské omáčky. Zapovězené je také ochutnávání těsta při pečení chleba, koláčků a dalšího pečiva.
Mohlo by vás zajímat
2. Tuňák
Těhotné ženy by se měly vyvarovat konzumaci tuňáka, žraloka, makrely, mečouna a dalších ryb s potencionálně vysokým obsahem rtuti. Ta může vyvolat zdravotní komplikace a zhoršit kvalitu mateřského mléka. Mnohem lepší alternativou je pak losos, krevety nebo pstruh.
3. Nepasterizované sýry
Velkým rizikem konzumace nepasterizovaných sýrů je vznik infekčního onemocnění listeriózy. Toto onemocnění probíhá u zdravých lidí s dobrou imunitou bezpříznakově, popřípadě jako obyčejná chřipka. U těhotných žen však může vyvolat potrat nebo předčasný porod. Příkladem takovýchto sýrů je například sýr feta, brie, čedar, gouda či gorgonzola. Dobrou zprávou je, že mozzarella je povolena.
4. Syrové klíčky
Ačkoliv syrové klíčky, jako jsou například oblíbené fazole mungo, patří mezi mimořádně zdravé potraviny, nejsou vhodné pro těhotné ženy. Mohou totiž obsahovat spoustu bakterií, které mohou imunitnímu systému těhotné ženy opravdu zavařit. To platí i pro syrovou zeleninu a ovoce. Je třeba pozorně ohlídat, že plody nejsou nahnilé, poškozené nebo promáčknuté. Nutné je vše dobře omýt. Ideální volbou je konzumace zeleniny, ovoce, klíčků a bylinek, které prošly tepelnou úpravou.
5. Nezralá papája
Papája je oblíbenou ingrediencí asijských jídel. Zatímco konzumace zralé papáji neuškodí, konzumace nezralé papáji může vyvolat děložní stahy. Nezralý plod totiž obsahuje látky, které podporují produkci hormonů oxytocinu a prostaglandinu ovlivňujících porod a kojení.
Mohlo by vás zajímat
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Zdravá strava nemusí být drahá! 3 levné recepty, se kterými zhubnete i ušetříte
Tipy na výrobu čerstvého smoothie, domácí zmrzliny či ledové tříště
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 7 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 8 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 10 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 12 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Žloutkové věnečky: Odpalované těsto při přípravě vařte, až se přestane lepit na vařečku, a při pečení neotevírejte troubu
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Komentáře