Povídání o kávě a indiánech
22. 11. 2018 Historie a zajímavosti
Káva se stala naší platbou - je to jediný produkt, který nám umožňuje přežít v Sierra Nevadě. Objednat
Podle prastarých tradic s hlubokým respektem k zákonům přírody a Matce Zemi pěstuje původní indiánská komunita Arhuacos v Sierra Nevadě de Santa Marta organickou / bio / kávu, aniž by používala moderní techniku nebo chemické prostředky, což dnešní trh čím dál více oceňuje
Asdrubal Torres rodák ze Sierra Nevady z oblasti Birwa je jedním z 778 pěstitelů kávy, kterou produkuje pod přísnými ekologickými protokoly, aby splnil podmínky pro označení BIO káva.
Jak vysvětluje Asdrubal, " naše káva se stala součástí života Arhuaců, jsme původními obyvateli Sierra Nevady, naše filosofie znamená harmonizace s přírodou, necháváme vše růst přirozenou cestou. Naše poslání je dbát na rovnováhu světa a soulad s přírodou, se všemi živými bytostmi, proto nepoužíváme žádné postřiky ani hnojiva, která by mohla poškodit živé organismy.
Na druhé straně vidíme, že BIO produkty se stávají módním trendem, ale pro nás je to samozřejmost, je to naše kulturní tradice, kterou nás naučili naši předkové."
Tím se tato káva řadí do kategorie speciálních káv a stává se stále vyhledávanější nejen v Kolumbii, poptávka po ní roste a to ze tří podstatných aspektů: místem původu, pěstitelských podmínek a velmi výrazné chuti.
Nabízí se káva, jejíž přidaná hodnota spočívá v podporování prastarých indiánských komunit, každým šálkem této jedinečné kávy se kupující podílí na zlepšení životů indiánů kmene Arhuacos.
Proč je káva v Sierra Nevadě de Santa Marta tak specifická?
Kávové oblasti v departamentech Magdalena, Cesar a Guajira v severní části Kolumbie jsou součástí unikátního horského ekosystému, který je považován díky výšce 5775 m n.m. za nejvyšší pobřežní pohoří na světě, místem světového dědictví v neposlední řadě také organickou rezervací.
Podmínky pěstování kávy jsou výhradně závislé na klimatických faktorech. Pozitivně působí v dané oblasti fenomén El Niňo, díky kterému se v hlubokých údolích ranní vláha vypařuje, dále kondenzuje v mračna, která odpoledne v podobě deště spadnou zpět na strmé svahy hor / někde až v úhlu 80´ /, kde zavlaží keře kávovníků, které rostou ve stínech původních stromů.
Káva se sklízí jedenkrát ročně ve výšce od 800 m n.m. až po 1600 m n.m. v období mezi říjnem a prosincem, čímž se odlišuje od zbytku Kolumbie, kde je sklizeň 2x ročně.
To vysvětluje, proč káva ze Sierra Nevady má intenzivnější aroma, výraznější ovocno-čokoládovou chuť, vyváženou kyselost a větší velikost zrna.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hotové práškové směsi na moučníky: Jak je můžeme vylepšit?
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 11 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 13 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 14 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 16 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak postupovat proti praskání těsta. Poradíme, jak mu předejít a jak ho napravit
Režisér a producent Petr Jákl: Zbožňuju chipsy a oříšky a nesnáším vaření podle receptů, raději improvizuji
Jak na závin kynutý pod vodou: Staročeský moučník má vláčné a nadýchané těsto, které můžeme libovolně naplnit