Co je české, to je dobré! Klasické recepty tuzemské kuchyně snadno a rychle
14. 10. 2020 Vaření
Nedá se nic dělat – česká kuchyně je prostě nejlepší, protože je naše. U nás zkrátka milujeme omáčky, knedlíky a smažené dobroty. K tomu Plzeň na zapití a den je hned lepší! Inspirujte se recepty na české klasiky, kterými rozhodně neurazíte o všední večeři, ani při nedělním obědě.
Bramborák a čočka na kyselo - má jídla nejmilejší!
Ano, občas člověk zatouží po salátu, těstovinách nebo třeba hamburgeru, ale ruku na srdce – vždyť ta naše česká kuchyně je prostě nejlepší! Není to náhoda, že tradičním slavnostním jídlem, které zpravidla nechybí na svatbách či oslavách promocí, je vývar a svíčková. Samozřejmě, že populárními stálicemi tuzemských jídelníčků jsou i původně cizí jídla, která jsem převzali za svá – třeba takový (maďarský) guláš nebo (vídeňský) řízek. Ale je mnoho dobrot, které vznikly právě v české (a moravské) kotlině.
Třeba takový bramborák – ten je tradičním pokrmem většiny slovanských národů, ale mají ho rádi třeba i germáni a jistou formu bramborových placek tradičně o chanuce konzumují Židé. Tuzemskou specialitou je pak jihočeská cmunda, do které se většinou přidává kyselé zelí. Podle krajů se pak cmunda může podávat s plátkem uzeného vloženým mezi přehnutou placku. V Krkonoších by vám zase řekli, že tahle vyhlášená cmunda je jen jiný název pro „jejich“ sejkory. Sejkory se říká bramborákům pečeným na sucho tradičně právě v oblasti severočeských hor. Dá se vyrobit i tzv. strouhanec, tedy bramborák z na hrubo strouhaných brambor, nebo bramborák kynutý. Receptů je mnoho a každý má ten svůj osvědčený, inspirovat se můžete tady:
Dalším typicky českým a navíc zdravým jídlem je čočka na kyselo, kterou buď milujete, nebo nenávidíte. Nejen novoroční pokrm známe všichni ze školních jídelen, ale pokud si ji připravíte s množstvím octa podle vlastní chuti a například z čočky červené, může to být opravdová delikatesa. Kyselá čočka pak nejlépe chutná s opečenou uzeninou, teplým uzeným masem či šunkou a se smaženou cibulkou, vynikající je ale samozřejmě i vegetariánská verze s vajíčkem na tvrdo. Jak připravit výbornou čočku se dozvíte tady:
Řeč byla o omáčkách; ano, ty Češi zbožňují, obzvláště pak, dají-li se konzumovat s knedlíkem. Tou nejslavnostnější je omáčka svíčková. Jedná se o hovězí pečeni ze svíčkové, která je podávána se speciálním typem smetanové omáčky s kořenovou zeleninou. Protože svíčková je kvalitní, a tedy i dražší maso, dělají se tzv. falešné svíčkové, které české hospodyňky připravují třeba z hovězího zadního. Do omáčky se pak dávají různé kombinace koření, v základu ale většinou nechybí nové koření, bobkový list, tymián a rozmarýn. Ne každý umí dobrou svíčkovou, a tak se můžete něco přiučit v následujících receptech od čtenářů:
A koneckonců, i ten řízek máme jeden vyloženě "náš", a sice řízek brněnský. Proč se brněnskému řízku říká právě brněnský, to se neví, ale existuje teorie, že to souvisí se zakladatelem moderní genetiky Johannem Gregorem Mendelem. Ten právě v Brně prováděl pokusy s hrachem. A co patří do brněnského řízku? Ano, přesně: hrášek. A dále šunka a cibule a vejce... Brněnský řízek se dělá ideálně z vepřové kýty. Maso na řízky se pak naplní vaječnou směsí, kterou tvoří na sádle smažená vejce, slanina, šunka a hrách. Hotové řízky pak obalíme v trojobalu a smažíme jako jakékoliv jiné řízky.
Součástí tradičně české kuchyně je i velká spousta sladkých jídel, typicky buchty, koláče, vdolky. Víte třeba, jak připravit poctivá domácí povidla? Poradíme vám to v příštím díle tradičních českých receptů!
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hovězí kližka: Vysvětlíme vám, o jaký typ masa se jedná a na jaký recept se nejlépe hodí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Co je lyofilizované ovoce? Toto ovoce sušené mrazem je křupavé a lehké jak pírko
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 14 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 21 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 22 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 23 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít levanduli v kuchyni: Dejte ji do provensálského koření, připravte sirup nebo ji využijte do pečení
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce