Flexitariánství: Tak trochu jiné vegetariánství, která hravě zvládnete a zhubnete
9. 11. 2020 Životní styl
Ačkoliv nejíst maso je prospěšné pro tělo i planetu, přejít ze dne na den na bezmasý jídelníček není vůbec snadné. Naštěstí je tu flexitariánství neboli částečně bezmasá strava, která se těší čím dál větší popularitě. Jednoduše udržitelný životní styl vám pomůže ke zdraví, ale i ke štíhlejšímu a spokojenějšímu tělu.
Flexitariánem může být každý!
Holdujeme čím dál více lidí, a to i ti z řad hollywoodských celebrit. Richard Gere, Cameron Diaz nebo rapper Jay-Z a jeho manželka Beyoncé. Ti všichni jsou flexitariány. Co je ale tento způsob stravování vlastně zač, jak vám prospěje a jak s ním začít?
Flexitariánství je jedním z typů částečně bezmasé stravy. Jídelníček flexitariánů je složen převážně z vegetariánské stravy, ale povoluje občasnou konzumaci masa. Flexitariáni často nejedí maso zvířat, která jsou chována v klacích či velkochovech a podporují maso zvířat z farem či ulovených v divočině. To je pořád etičtější, než hormony nadopované tele z továrny, nemyslíte? Nemluvě o tom, že nevystreovaná slípka udělá vsšemutělu rozhodně lépe než ta utrápená. Zároveň je dovoleno občas konzumovat i jiné živočišné produkty, tedy vejce nebo sýry.
Mohlo by vás zajímat
Pozitivní dopady flexitariánství nemá jen na ekologii. Podle studie asociace American Heart Association mají ti, jejichž strava je aspoň ze 70 % tvořena rostlinnými produkty ve srovnání s masožravci o 20 % menší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. Ukázalo se také, že flexitariáni jsou o 15 % štíhlejší a dokonce žijí o téměř 4 roky déle. Studie je výsledkem dat, která vědci sbírali deset let od 450 tisíců Evropanů, takže se jejich závěrům asi dá věřit.
Jak s flexitariánstvím začít?
Pokud jste zvyklí baštit maso každý den, možná pro vás nebude snadné na flexitariánství přejít, ale za zkoušku to stojí. Pro začátek omezte konzumaci masa sedmkrát týdně na třeba jen třikrát či čtyřikrát týdne. Vyměňte normální mléko za rostlinné, například sojové, rýžové nebo mandlové, dnes už jsou tato mléka dobře a levně dostupná, případně se dají snadno vyrobit. Totéž platí o veganském sýru, například...
Mohlo by vás zajímat
Dále můžete zkusit nahrazovat maso tofu či seitanem. Dnes jsou běžně v supermarketech k dotání vegetariánské párky, plátky, kostky či řízky, které slouží k nahrazování mase v typicky "masových" receptech, například v různých omáčkách. Postupně zkuste z jídelníčku zcela vyřadit všechny mléčné produkty. V tomto případě by vás mohlo přesvědčit, že ve skutečnosti je intolerance laktózy je u dospělého jedince zcela přirozená, protože původně se mlékem živili pouze kojenci. Až s dlouhodobou konzumací mléka a mléčných výrobků se doba tolerance posunula až do pozdního věku, ale i tak to mámě v genech stále zapsané tím původním způsobem. Projevuje se to tím, že se nám po větší konzumaci mléka či jogurtu nafukují břicha. Toho se můžete velmi snadno zbavit.
Mohlo by vás zajímat
Už po dvou, třech týdnech si všimnete, že po jídle nejste "přežraní". Strávit maso a další potraviny živočišného původu stojí naše tělo hrozně moc energie, proto jsme po obědě často malátní nebo nám večer bývá těžko, když jíme masa hodně. Se zeleninou je to přesně naopak. Budete se cítit lehčí a pravděpodobně se to pozitivní projeví i na vašem trávicím ústrojí. Jistě brzy zjistíte, že dopřát si maso jen párkrát do měsíce vám jen prospívá. A ještě tím pomáháte životnímu prostředí!
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké maso použít do francouzských brambor a jak ho správně připravit? Vyzkoušejte to s námi
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Detox pomocí zeleninových šťáv: Snadná cesta ke štíhlé postavě, nebo nebezpečný marketingový trik?
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole
Komentáře
20. 1. 2021 21:10
10. 11. 2020 13:05