Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Vařená ovesná kaše nás příjemně zahřeje, zasytí a dodá nám energii do nového dne. Vaříme ji nejčastěji jako zdravou a rychlou snídani, která šetří nejen naše zdraví, ale i peněženku. Obsahuje hodně vlákniny, minerálních látek a vitamínů skupiny B. Na talíři ji ochutíme a doplníme oblíbeným ovocem, ořechy nebo semínky.
Snadná příprava
Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl. Použijeme obyčejné nebo rostlinné. Přidáme špetku soli a přisypeme jemné ovesné vločky. Na 2,5 hrnku tekutiny dáme hrnek suchých ovesných vloček. Zamícháme. Přípravu ještě urychlíme, když použijeme vodu z rychlovarné konvice, kterou ovesné vločky zalijeme. Pro vylepšení chuti můžeme do kaše (vařené ve vodě) přidat sojové mléko v prášku.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduché vaření
Při vaření krupičné kaše musíme dát pozor, aby se nevytvořily hrudky. Tohle u ovesné kaše nehrozí. Nejprve ji uvedeme do varu při vyšší teplotě plotýnky. Dáme pozor, aby nám nezačala utíkat. Poté ji už vaříme jen na mírno. Můžeme také po chvílích plotýnku vypínat. Kaši občas zamícháme, určitě není nutné nad ní stát a hlídat. Kaše pozvolna zhoustne. Jakmile má tu správnou kašovitou konzistenci, odstavíme ji a můžeme dávat na talíře. Příprava trvá pouze 12 - 15 minut.
Sušené ovoce
Kdo chce, přidá ještě před vařením sušené ovoce, které povaří spolu s kaší. Vhodné jsou švestky, meruňky, jablka, hrušky, rozinky, datle a další druhy. V tom případě kaši po uvaření ještě můžeme rozmixovat, zvlášť pokud je určená pro menší děti. Sušené ovoce kaši nejen ochutí, ale i osladí.
Zdobení na talíři
Při zdobení ovesné kaše máme spoustu možností, ale stačí použít skořici, carob nebo kakao a na oslazení med či sladký sirup. Kdo si nehlídá kalorie, přidá trochu olivového oleje nebo másla. Chutné je kaši posypat semínky - např. konopnými, slunečnicovými nebo chia. Tím zároveň zvýšíme její výživnou hodnotu. Výborné jsou oříšky, které můžeme pomlet nebo alespoň nakrájet nadrobno. Kaši zdobíme čerstvým ovocem, které na ni ozdobně narovnáme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 7 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 10 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 12 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Snídaňový hit: Raw ovesná kaše! Zdravé a chutné jídlo se připraví (skoro) samo
Křupavé snídaňové müsli dětem dodá energii na celé dopoledne. Jak je správně připravit?
Komentáře