Den domácího chleba
Národní den
Den domácího chleba připadá na 17. listopadu. Upéct domácí chleba není až taková věda, jak by se mohlo zdát. Nejlepší na přípravě tohoto pečiva ve vlastní kuchyni je skutečnost, že ho můžete připravit přesně takový, na jaký máte chuť! Sami rozhodnete, kolik na něm bude semínek a jak bude mít křupavou kůrčičku. Pokud nevíte jak na to, na našem webu najdete plno receptů a rad.
Domácí pečení chleba má své kouzlo a stalo se hitem. Není to úplně jednoduché a vyžaduje to trochu cviku a znalost několika pravidel. Ale po několika nezdařilých pokusech na to přijdete a postup vychytáte. Nakonec zjistíte, že se vašemu vlastnímu chlebu žádný ze supermarketu nevyrovná.
Jak na domácí chleba?
Na zadělání těsta na chleba potřebujeme mouku, kvásek, vodu, sůl a kmín. Na zhruba kilogramový bochník zaděláme půl kg mouky. Uhněteme těsto, které necháme vykynout. Následně vytvarujeme chleba, který si přejeme a necháme asi půl hodiny pod utěrkou. Mezitím rozpálíme troubu na 230 °C, ve které poté vykynutý chleba 20 minut pečeme. Nezapomeneme jej přikrýt víkem. Po dvaceti minutách víko sundáme a pečeme dalších 20 minut, aby měl křupavou kůrku. Po upečení bochník jemně potřeme vodou a necháme vychladnout.
Další možností je chleba z domácí pekárny. Kdo ji má, obvykle k ní dostal do vínku nějaké recepty. Můžete si dokonce koupit směs na chleba, do které přidáváte vodu a droždí. Větší dobrodružství je však chleba vytvořit pěkně krok za krokem z mouky a dalších ingrediencí. S domácí pekárnou odpadne zdlouhavé hnětené a kynutí těsta, to zmákne domácí pekárna za vás. Stačí do ní jen dát správné ingredience ve správném množství. Pokud zvolíte funkci odložený start, můžete mít dokonce teplý čerstvý chleba k snídani.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den domácího chleba?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 19 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30