Jidáše
Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly snídat na Zelený čtvrtek, aby člověku přinesly zdraví. Zakrouceným tvarem mají připomínat provaz, na kterém se zrádný Jidáš oběsil.
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly snídat na Zelený čtvrtek, aby člověku přinesly zdraví. Zakrouceným tvarem mají připomínat provaz, na kterém se zrádný Jidáš oběsil.
Žahour je sladká omáčka z rozvařeného ovoce, smetany a cukru. I když se ovoce může použít různé,… Číst dál
Drůbeží, vepřové i hovězí žaludky se od sebe liší velikostí i použitím. Drůbeží jako droby můžeme… Číst dál
Žampionů existuje více druhů, některé z nich mohou být i jedovaté. Pečárka polní, také zahradní,… Číst dál
Želatina je beztvará hmota, bez pachu, která nabobtná ve vodě. Používá se jak při domácím vaření,… Číst dál
Želé je látka živočišného původu, pokud se kapalina přidá do želatiny, nebo přírodního charakteru,… Číst dál
Žemle (oblastně bandur nebo bandor) je menší pečivo ze světlého nekořeněného pšeničného těsta,… Číst dál
Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál
Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál
Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál
Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál
Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál
Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál
Přidáno před 5 hodinami
Přidáno před 6 hodinami
Přidáno před 8 hodinami
Přidáno před 9 hodinami
Přidáno před 10 hodinami
Přidáno před 12 hodinami
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Co je to relish? Příloha, která podtrhne chuť jídla. Uplatní se i při grilování
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní