Špagety s žampionovou omáčkou a vínem
Další z receptů na oblíbené špagety, tentokrát ve vegetariánské bezmasé verzi, zato s vůní vína a příchutí Itálie. Poznámka autora vám uvede na pravou míru souvislosti s používáním oblíbeného olivového oleje.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 3 656 kJ / 874 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 20,84 g |
Tuky | 54,41 g |
Vláknina | 21,96 g |
Cholesterol | 72 mg |
Sodík | 129 mg |
Sůl | 0,20 g |
Sacharidy | 33,47 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Ve společnosti koluje informace, že by se na olivovém oleji nemělo smažit. Jak to tedy je? Něco na tom je pravdy a něco taky ne. Pojďme to rozlousknout!
Olivový olej většinou kupujeme jako panenský, to znamená, že byl lisován za studena. V takovém případě v něm zůstává nejvíce vitamínů, antioxidantů a nenasycených mastných kyselin, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné. Z tohoto důvodu se říká, že je nejlepší ho používat při přípravě salátu a jiných receptů ve studené kuchyni. Zároveň bych neřekla, že je tohle pravda, protože každý olej má odolnost vůči teplotě jinou, která je určená tzv. bodem zakouření. Zjednodušeně jde o teplotu, při které se začíná olej přepalovat a začínají se z něj vytrácet všechny prospěšné látky a tvořit látky škodlivé, jako například různé toxiny a karcinogeny.
U olivového oleje se uvádí bod zakouření mezi teplotami 160–190 °C, to znamená, že ho můžeme hojně využívat na krátké smažení, restování či dušení. Naopak bychom ho neměli využívat ke smažení řízků. K tomu je správně určen řepkový nebo slunečnicový olej, který má bod zakouření 200 °C a prošel rafinací, tzn. že veškeré látky tělu prospěšné z něj byly odstraněny, takže se nemohou dále přetvořit na látky škodlivé pro nás.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 5. 2023 22:12
Dovolím si poznámku k autorčině poznámce o olivovém oleji:
1) Samozřejmě, že i na olivovém oleji smažit lze, ale extra virgine olej (panenský, lisovaný za studena) je na smažení škoda používat. To je fajnovost, která se znehodnocuje jakoukoliv tepelnou úpravou. Olej extra virgine je určen opravdu jen pro použití za syrova, tedy do salátů a obecně ve studené kuchyni. Po vylisování extra panenského oleje se z pokrutin za tepla uvolní a lisuje ještě další olivový olej (označený jako pomace, nebo olej z pokrutin) a ten je jednak levnější a především je určen pro tepelnou úpravu.
2) A ke smažení řízků než jakékoliv oleje je vhodnější sádlo nebo přepuštěné máslo (ghí).
1) Samozřejmě, že i na olivovém oleji smažit lze, ale extra virgine olej (panenský, lisovaný za studena) je na smažení škoda používat. To je fajnovost, která se znehodnocuje jakoukoliv tepelnou úpravou. Olej extra virgine je určen opravdu jen pro použití za syrova, tedy do salátů a obecně ve studené kuchyni. Po vylisování extra panenského oleje se z pokrutin za tepla uvolní a lisuje ještě další olivový olej (označený jako pomace, nebo olej z pokrutin) a ten je jednak levnější a především je určen pro tepelnou úpravu.
2) A ke smažení řízků než jakékoliv oleje je vhodnější sádlo nebo přepuštěné máslo (ghí).
15. 5. 2023 08:12
i u nás oblíbené
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 57 minutami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 3 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 3 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 4 hodinami
Boží milosti s kysanou smetanou a šlehačkou
Přidáno před 6 hodinami
Letní rajčatový salátek
Přidáno před 7 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Pečené gnocchi se žampiony a cibulí
Tyna2015 uvařil před 53 minutami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Moanka uvařila před 1 hodinou
Bublanina
VeronikaRob uvařila před 2 hodinami
Blesková polévka s vaječnou jíškou
MamkaTerka uvařila před 3 hodinami
Smetanové brambory s kuřecím masem
Hankadr uvařila před 5 hodinami
Švýcarské ražničí
mrbrejtak uvařila před 6 hodinami
Kuřecí prsa s překvapením
malirka uvařila před 6 hodinami
Cuketa s mrkví, řapíky a pórkem v kuskusu
Magdalena.Dobromila uvařila před 7 hodinami
Kuřecí játra v marinádě
PetraCy uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak restovat žampiony. Jednoduchá úprava žampionů nám zabere jen chvilku a skvěle si pochutnáme
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Další recepty
Suroviny: žampióny, cibule bílá, česnek, olej olivový, sůl, pepř, koření provensálské, ořech muškátový, víno bílé, smetana na vaření, těstoviny špagety
Špagety s žampionovou omáčkou a vínem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o2VzY
2 názory