Nejlepší houbové recepty a jejich další využití v kuchyni
Houby, kam se podíváš
Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto houby nemusí každý. Často vadí hlavně dětem, a to třeba pro svou, inu, houbovitou konzistenci a mnohdy výraznou chuť. Jenže možností zpracování hub v kuchyni je mnoho. Pokud u vás doma někdo nemusí klasickou smaženici, protože mu přijde nevzhledná a mazlavá, už třeba neodmítne hříbky v chutné bramboračce, které polévce dodají nejen šmak, ale v talíři ji také pěkně dozdobí. Hovězí na houbách s rýží je jednou ze stálic české kuchyně a jemně smetanovou liškovou omáčku, která výtečně doplní kuřecí závitky, hovězí steak i vepřové medailonky, nemůže odmítnout žádný pravý gourmet.
Houby ale nejsou užitečné jen v kuchyni. Vždyť kvasinky, které potřebujeme pro výrobu piva nebo poctivého chleba, jsou z botanického hlediska také houby. A jak myslíte, že vzniká ušlechtilá plíseň na camembertu, hermelínu nebo v nivě? Zas a znovu - houby. Nesmíme zapomínat ani na antibiotika; penicilin, který léči například angínu, byl objeven náhodou, když si skotský lékař Alexander Fleming v laboratoři všiml, že mu v Petriho misce s bakteriemi roste plíseň, která ony bakterie zabíjí. Blahodárná je třeba i housenice čínská, kterou zná i tradiční čínská medicína, ale dnes je opět v kurzu, a to pro pozitivní účinky na dýchací soustavu. A prý dokáže i prodloužit život!
Na barevné pozor!
Ne všechny houby jsou ale pro lidský organismus dobré. Při sběru musíme dávat pozor na to, zda do košíku dáváme houbu jedlou, nejedlou - z takové by se nám mohlo udělat hodně zle - anebo přímo jedovatou, po jejíž konzumaci bychom klidně mohli skončit v nemocnici. Mezi nejjedovatější patří muchomůrky, hlavně ta zelené a červená, dále závojenky, některé druhy bedel a dokonce i hřibů, třeba hřib satan. Pokud si nejste nějakou houbou jisti, raději u sebe noste kapesní atlas hub, případně ji nechte v lese a jděte jen po dobře rozpoznatelných a bezpečných kouscích.
Související články
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 3 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 3 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 15 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Poradíme, jak ho správně uchovávat, aby zůstalo jedlé
Všeho s mírou, i jídla! Těmito potravinami se můžete nebezpečně předávkovat
Biskupský beránek: Vláčný moučník voní ovocem a čokoládou a podle našeho receptu ho připraví i pekařští začátečníci bez zkušeností