Buchty z rodinného receptáře
Klasické kynuté české nadýchané buchty vonící máslem a zasypané moučkovým cukrem nikdy neomrzí. Když je upečete podle tohoto léty prověřeného receptu, jistě se vám povedou. Tyto buchty chutnají jako čerstvé i druhý den.
Suroviny pro 27 kusů
27 kusů
Nutriční hodnoty
Energie | 13 262 kJ / 3 170 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 94,36 g |
Tuky | 77,94 g |
Vláknina | 20,40 g |
Cholesterol | 487 mg |
Sodík | 1,39 g |
Sůl | 3,40 g |
Sacharidy | 512,50 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tento recept jsem našla ve starém, už rozpadajícím se sešitě, který moje babička zdědila po své mamince a ta zase po své a kdo ví, kolika generacemi vlastně prošel. Vyzkoušela jsem ho a můžu říct, že takové vynikající buchty se mi ještě nikdy nepovedly a to peču cca 50 let. Těsto na vále vůbec neulpívá, není třeba podsypávat moukou. Tyto buchty jsou i druhý den jako čerstvě upečené. Už jiné dělat nebudu a na to jsem přišla ve svých 63 letech, když se při jistém stěhování sešit našel a považovaly jsme ho za ztracený. Jediné, co jsem pozměnila je to, že jsem v některých krocích použila olej a část Hery místo másla, či sádla (máslo bylo pro slavnostní buchty, sádlo pro běžné domácí pečení, olej a Hera se tehdy ještě nepoužívaly). Také jsem uvedla teplotu trouby podle své zkušenosti, protože tehdy se u kachlových kamen měřit nedala.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
8. 6. 2024 16:53
Jedny z nejlepších, které jsem kdy jedl.
16. 10. 2023 17:06
Taky dávám rum do másla a trošku cukru. Zrovna dnes jsem dělala buchty od Maršálka.
16. 10. 2023 14:39
15. 10. 2023 16:57
cathleen (moderátorka): Také jsem to s rumem dělávala. Tady jsem přísně chtěla zachovat postup v opravdu velmi starém receptu (dneska jsme to s mou maminkou zkusily počítat, jsem minimálně pátá generace) s tím, že jsem pozměnila nebo doplnila pouze nezbytně nutné a dala do dnešní češtiny. Ať všem, kdo zkusí, tyto buchty moc chutnají. Akorát jsem dala ty tři fotky 2x a nevím jak ty, které jsou dané podruhé, odstranit, tak se omlouvám.
15. 10. 2023 16:43
Velice povedené U nás doma někdo do másla, kterým potíráme buchty po upečení, přikápneme rum to je potom vůně!
15. 10. 2023 10:02
Jsou moc pěkné :)
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 9 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 16 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 17 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 18 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Právě bylo uvařeno:
Falešný španělský ptáček
MarcelaPa uvařila před 2 hodinami
Šlehačkové cukroví
MarcelaPa uvařila před 2 hodinami
"Fajnový" smažený sýr
Elivet uvařil před 5 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
VeronikaMa uvařila před 5 hodinami
Drožďová polévka s pohankou
Peta6 uvařila před 6 hodinami
Zelňačka (klasika)
cvrky uvařila před 7 hodinami
Houskové knedlíky
Skrabi uvařila před 7 hodinami
Houskové knedlíky z prášku do pečiva
Skrabi uvařil před 7 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
Skrabi uvařila před 7 hodinami
Houbová kolínka z trouby
Jan Nemec uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při pečení českých buchet: Jak na to, aby byly buchty jako od babičky?
Čím naplnit moučníky? Každému chutná něco jiného. Jak připravit dokonalé náplně, aby byly naše buchty a koláče neodolatelné
Koláčové dobroty od Marcely: Pekařka nám prozradila svůj recept na dvojctihodné koláčky, které voní máslem a rumem
Další recepty
Suroviny: mouka hladká, mléko, droždí, cukr, tuk hera, vejce, žloutek, cukr vanilkový, kůra citronová, sůl, máslo, cukr moučkový,
Buchty z rodinného receptáře
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BBrVY
6 názorů