Citrusy ve vašem jídelníčku – recepty s cenným zdrojem vitamínu C
Mají rády teplé podnebí, proto rostou především v jihovýchodní Asii a Africe. Citrusy se dají pěstovat jako okrasné rostliny, důležitější ovšem je, že nám dávají sladko-kyselé plody plné vitamínu C a dalších prospěšných látek. K tomu krásně voní a mají specifické chutě, které se dají různorodými způsoby využít (nejen) při vaření.
Například kyselý citron je známý díky tomu, že neutralizuje pachy pečených a smažených ryb a dodává svěžet také řízkům. Je osvěžující složkou limonád a vyvažuje sladkost pokrmů. Umí také bělit zuby, mírně desinfikovat a čistit mastnotu, což se může hodit.
Naopak sladký, ale nepříliš výrazný pomeranč jde skvěle dohromady s tmavým a divokým masem, které příjemně ovoní a dodá celé pečínce úplně jiný rozměr. Ostatně, kachna na pomerančích je známou gurmánskou lahůdkou. Pomerančová šťáva ale skvěle zjemní i husté zeleninové polévky, například mrkvovou nebo dýňovou.
Z citrusů dále známe a konzumujeme ještě hořký grapefruit neboli grep, limetu, která se nejlépe hodí do míchaných koktejlů, dietní pomelo a mandarinky, které milují především děti.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 13 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 14 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19