Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zázračný citronový detox dokáže nastartovat metabolismus a posílit imunitu
Zdroj: Pixabay, FruitnMore

Také cítíte, že vaše tělo přímo volá po očistě? Možná je právě teď ten pravý čas na povánoční citronový detox! Není potřeba během pár dnů hned shodit několik kilogramů, ale měli bychom tělu umožnit vyrovnat se s návalem vánočních (a nezdravých) dobrot. Tak s chutí do toho!

Citronem za lepší metabolismus

Citronem nic nezkazíme, i když samozřejmě i tady platí staré známé a zlaté pravidlo, že všechno co děláme, bychom měli dělat s mírou a s rozumem. Nicméně nikdo asi nepopře, že už vitamíny obsažené v citronu, ale i minerály a další látky, které bychom v těchto kyselých plodech našli, našemu tělu neuškodí - naopak pomohou třeba i k lepší imunitě. A to se dnes hodí dvojnásob. Kromě toho ale právě citronová šťáva podporuje trávení a zlepšuje metabolismus, což napomáhá právě požadované detoxikaci organismu.

Jak na citronový detox? Je to poměrně snadné. V podstatě stačí jeden citron na den a jeho využití si může každý řídit sám. Mělo by jít o čerstvou vymačkanou citronovou šťávu, ale žádný zákon neříká, máme-li ji vypít naředěnou vodou, nebo že bychom ji museli přidávat do salátové zálivky a podobně. Jde jednoduše o její konzumaci v přirozeném, "syrovém" stavu.

Nejde o hubnutí, jde o zdraví

I když některé weby a celoživotní dietářky slibují doslova zázračné úbytky hmotnosti, neměli bychom se na takové naděje vázat. Detox není primárně míněn jako hubnoucí kůra, ale jako pomoc organismu, která má nastartovat jeho lepší fungování. I když je pravdou, že právě kyselost snižuje chuť k jídlu, což může mít v důsledku i pozitivní efekt při snaze nějaké to deko shodit. Rychlejší metabolismus také určitě není na škodu a případné snaze o návrat do loňských šatů může pomoci.

Detox za pomoci konzumace jednoho citronu denně a zároveň snížení příjmu sacharidů by měl trvat jeden týden, ale už dříve bychom měli pocítit účinky citronové šťávy, která je schopná nastartovat metabolismus prakticky okamžitě. Kromě toho působí citron i jako přírodní antibiotikum, je schopen podpořit tělo v boji proti astmatu a podporuje tvorbu žluči potřebné právě k trávení. Možná překvapí, že kyselý citron je ve své podstatě jednou z nejzásaditějších potravin, jaké můžeme pozřít, a jako takový vyrovnává pH v těle a působí tak proti překyselení organismu.

Závěr je tedy jednoznačný. Ať už se po Vánocích cítíte plnější, než byste si představovali, nebo se snad chcete (opatrně) zbavit nějakého toho přebytečného tuku, citron je tím pravým pomocníkem, který si poradí s pomalým metabolismem i mnoha dalšími neduhy, které mohou tělo nejen v této době trápit.

Recepty k tomuto článku