Alpská kuchyně - články, postupy a rady
Dýně jsou skvělou a všestrannou zeleninou, která se stala oblíbenou složkou mnoha pokrmů na celém světě. Jsou bohatým zdrojem vitamínu A, beta-karotenu, vitamínu C, vitamínu E a minerálů, jako je draslík a železo. Obsahují také vlákninu, která podporuje zdravou trávicí soustavu a jsou vhodné pro lidi, kteří chtějí udržovat váhu.
Existuje mnoho druhů dýní, které se lecčím liší. Jaké jsou nejoblíbenější?
- Špagetová dýně má uvnitř vláknitou dužninu, která po tepelné úpravě může nahradit špagety, ale lze ji použít i místo nudlí do polévky.
- Dýně Hokkaido patří mezi nejrozšířenější. Hodí se do sladké i slané kuchyně a velkou výhodou je, že ji nemusíte loupat.
- Máslová dýně má skvělou chuť a je také velmi ekonomická, neboť většinu pod slupkou tvoří právě dužina a nikoliv semena.
- Dýně Hijinks je přesně ta dýně, která se vyřezává na Halloween. Má hladkou slupku, výrazné rýhy a pevné stonky (třeba pro tvoření lucerniček).
- Okrasné dýně jsou malé a hrubě strukturované. Hodí se jako dekorace.
Dýně lze připravovat různými způsoby včetně pečení, vaření, dušení a grilování. Často se ochucují kořením, jako je skořice, hřebíček nebo muškátový oříšek, aby bylo jejich aroma bohatší a chutnější. Jaké jsou tedy nejoblíbenější recepty? Určitě to bude dýňová polévka, dýňové rizoto, dýňový kompot, dýňový koláč, dýňová omáčka či dýňový salát a velmi oblíbený teplý nápoj pumpkin spice latte.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 7 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 8 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 9 hodinami
Tilápie na másle a citronu
Přidáno před 10 hodinami
Bramborové lokše s husím sádlem
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Colin Firth miluje arabské mezze a sám připravuje indická jídla, třeba tohle kuře tandoori
České kynuté buchty s tvarohovou náplní: Krásně nadýchané a provoněné vanilkou zachutnají každému
Nejlepší těsto na pizzu: Dáte přednost klasickému kynutému nebo květákovému?