Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pumpkin spice latte: Podzimní kávový hit připravíte doma za pouhých 22 Kč, v kavárně za něj „vysolíte“ až 150 Kč
Zdroj: Freepik, boyarkinamarina

Dýňové latté neboli pumpkin spice latte je každoročním hitem podzimu. Jen co začnou padat první listy ze stromů a příroda se zahalí do odstínů červené, žluté a oranžové, objeví se tento nápoj v nabídce spousty kaváren. A také si za něj patřičně připlatíte. Přitom tenhle drink snadno zvládnete i doma!

Latte mnoha příchutí  

Mléčná káva latte neboli caffè latte je jedním z nejoblíbenějších kávových nápojů vůbec. V oblibě mají tento drink hlavně ti, pro které je klasické espresso příliš silné a svou dávku kofeinu si raději dopřejí zjemněnou horkým našlehaným mlékem.

Správná káva latte vypadá tak, že je na dně šálku 30 ml espressa, na něm je vrstva mléka (cca 280-300 ml) a vše završuje malá vrstva mléčné pěny.

Variantou caffè latte je pak latté macchiato, které se podává ve sklenici, v níž vynikne tmavá vrstva kávy oddělená od světlé mléčné. Právě latté je káva, která se často dochucuje různými sirupy, které z ní dělají speciální nápoj.

Běžné příchutě jako je vanilka nebo karamel pak doplňují ty sezónní, takže si na Vánoce vychutnáváme třeba perníčkové latte a na podzim zase to dýňové

Podzim s vůní dýňového koření

Pumpkin spice latte je jednou z možností, jak si užít dýňovou sezonu plnými doušky. Snad žádný jiný nápoj vás za sychravých podzimních dnů nezahřeje tak skvěle jako tato horká mléčná káva se speciálním kořeněným sirupem.

Pumpkin spice latte proslavil kávový řetězec Starbucks, který jej poprvé uvedl do prodeje již před dvaceti lety a od té doby ho mají v nabídce každý podzim.

Pumpkin spice latte se pak stalo fenoménem po celém světě a kávu ochucenou dýňovým kořeněným sirupem začaly nabízet nejen další kávové řetězce, ale i malé kavárny. A dokonce se prodává i ve studené verzi typu frappuccino pro případ, kdyby ten podzim zas tak sychravý nebyl. 

Přitom na celém drinku není nic zas tak složitého. Potřebujete kromě kávy a našlehaného mléka jen dýňový sirup, který snadno zvládnete vyrobit i doma. Dokonale jej dochutí dýňové koření, jež sice lze koupit jako hotovou směs, ale taky si je snadno namícháte doma. Ale obejdete se i bez něj. 

Jak připravit dýňový sirup?

Jak už jsme napsali, Pumpkin spice latte je hit. I proto se cena za jeden nápoj šplhá někdy do astronomických částek. Za dýňové "latéčko" v kelímku tak klidně dáte 80 nebo i 150 Kč. Když si dýňový sirup, nutný pro přípravu této ochucené kávy, vyrobíte doma, výrazně ušetříte. 

Základem dýňového sirupu je dýňové pyré, které se v anglicky mluvících zemích prodává již hotové v plechovce. U nás si je snadno vyrobíte ze syrové dýně, nejlépe hokkaido, jejíž předností je, že ji nemusíte loupat.

Dýni je pak možné buď podusit v troše vody nebo ještě lépe upéct v troubě, čímž dosáhnete lehce karamelového podtónu. Povaření v hrnci je však o trochu rychlejší. A jak tedy sirup vyrobíte?

Budete potřebovat: 400 ml vody, 300 ml bílého cukru, 200 g dýně Hokkaido , oloupané, zbavené semínek a nakrájené na malé kousky a trochu dýňového koření (nebo trochu skořice, zázvoru, muškátového oříšku a mletého hřebíčku).

Jak na to?

  1. Vodu, cukr a dýni dejte do hrnce a vařte, dokud dýně nezměkne. Poté přidejte dýňové koření a krátce provařte. Vše rozmixujte a přeceďte.
  2. Podle chuti sirup ještě doslaďte, případně dokořeňte. Je-li příliš řídký, můžete jej svařením zahustit. Hotový sirup pak přelijte do sklenic, nechte vychladnout a skladujte v lednici, kde vydrží až 2 týdny.
  3. Sirup lze využít nejen pro přípravu Pumpkin spice latte, ale také jako dochucení kaší, studených i teplých mléčných nápojů, ovocných či zmrzlinových pohárů, nebo k dochucení dezertů, například pro polévání cheesecake. 

Pumpkin spice latte: jednoduchý recept

A jak tedy na proslulé Pumpkin spice latte? Do hrnku nebo vysoké sklenice nejprve nalijte sirup podle chuti (cca 2 lžíce), přilijte horké espresso a na ně opatrně nalijte teplé napěněné mléko. Můžete podávat jen tak nebo posypané skořicí či navíc ještě ozdobené šlehačkou.

Hlavní výhodou domácího pumpkin spice latte však je, že vás vyjde mnohem levněji než to z kavárny: espresso (10 Kč), mléko (6 Kč), dýňový sirup (5 Kč), energie (1 Kč). Jedno domácí latte vás tak bude stát přibližně 22 Kč. A to už se oproti 150 Kč určitě vyplatí.   
 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více